Zupy
Krem z łososia z serem i grzankami
Składniki
- 250 g filetu z łososia
- 300 g brokułów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 g twardego sera
- 150 ml śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- 4 kromki pieczywa pszennego
- pół łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Do 1 litra wrzącej wody włóż filet z łososia ze skórą i gotuj około 10 minut. Po tym czasie rybę wyjmij i odstaw do wystudzenia, wywar zostaw do dalszego przygotowania zupy. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, brokuły podziel na różyczki, ser pokrój w cienkie paseczki. W rondelku rozgrzej masło, dodaj cebulę z czosnkiem i smaż 2-3 minuty do zeszklenia. Dodaj brokuły i smaż kolejne 3 minuty ciągle mieszając. Schłodzonego łososia oddziel od skóry i podziel palcami na małe kawałki. Połowę łososia razem z brokułami (2 różyczki pozostaw do dekoracji), cebulą i czosnkiem wrzuć do wywaru i gotuj całość około 5 minut. Następnie dodaj śmietanę, ser i dopraw zupę solą oraz pieprzem. Kiedy ser się roztopi całość zmiksuj na krem. Pieczywo pszenne obierz ze skórki, pokrój w małą kostkę, oprósz tymiankiem i smaż bez tłuszczu na rumiano na rozgrzanej patelni. Zupę podawaj z pozostałymi płatkami łososi, brokułami i grzankami.