Przepis
PizzaPrzekąski na ciepło
Pizza Carbonara
Składniki
- 400 g mąki
- 25 g drożdży
- 250 ml wody
- 1 lyżeczka cukru
- ˝ lyżeczki soli
- Oliwa
Wierzch:
- Śmietana 18% (najsmaczniej wychodzi na łaciatej)
- ˝ malej cebuli
- Ząbek czosnku
- Pieprz, sól, oregano, oliwa
- Boczek wędzony (najlepszy jest krojony Morlin)
- Mozarella (najwygodniej - tarta President)
Sposób przygotowania
Ciasto: Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier. Wszystkie skladniki zagnieść. Ciasto przelożyć do miski, posmarować oliwą, odstawić na 30 minut w cieple miejsce. Po tym czasie wyrobić, cienko rozwalkować. Wierzch: Na patelnię wlewamy oliwę, podsmażamy cebulę, po kilku minutach dodajemy posiekany czosnek. Dodajemy śmietanę, mieszamy, pieprzymy, solimy, oreganujemy :) Ciasto wykładamy na blachę ze zrobionymi ściankami (jak na zdjęciu, bo inaczej cały sos spłynie) – kładziemy na sam dól nagrzanego do 250 stopni piekarnika, pieczemy 15 mi
A co z boczkiem? Podsmażyć czy ułożyć na tym sosie na pizzy?
Podsmaż i ułóż na sosie 🙂