X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 400 g mąki
  • 25 g drożdży
  • 250 ml wody
  • 1 lyżeczka cukru
  • ˝ lyżeczki soli
  • Oliwa
Wierzch:
  • Śmietana 18% (najsmaczniej wychodzi na łaciatej)
  • ˝ malej cebuli
  • Ząbek czosnku
  • Pieprz, sól, oregano, oliwa
  • Boczek wędzony (najlepszy jest krojony Morlin)
  • Mozarella (najwygodniej - tarta President)

Sposób przygotowania

Ciasto: Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier. Wszystkie skladniki zagnieść. Ciasto przelożyć do miski, posmarować oliwą, odstawić na 30 minut w cieple miejsce. Po tym czasie wyrobić, cienko rozwalkować. Wierzch: Na patelnię wlewamy oliwę, podsmażamy cebulę, po kilku minutach dodajemy posiekany czosnek. Dodajemy śmietanę, mieszamy, pieprzymy, solimy, oreganujemy :) Ciasto wykładamy na blachę ze zrobionymi ściankami (jak na zdjęciu, bo inaczej cały sos spłynie) – kładziemy na sam dól nagrzanego do 250 stopni piekarnika, pieczemy 15 mi

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również