X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneTarty, quiche i zapiekanki

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Uwielbiam wszelkiego rodzaju wytrawne tarty. Mam wrażenie, że czego nie dodam do środka to zawsze wychodzi i cieszy nasze podniebienia. Taka tarta to też fajny sposób na „czyszczenie lodówki” przed urlopem, czy też wyjazdem na weekend. Tarta ze szpinakiem i łososiem to bez wątpienia idealne połączenie smakowe, łosoś i szpinak bardzo lubią. 

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g szpinaku np. mrożonego
  • 200g filetu z łososia
  • 1 mała drobno posiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę
  • 100 ml śmietany 18%
  • 100g sera żółtego np. gouda
  • 2 łyżki oleju 
  • sól
  • pieprz
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Krok 1:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st Celsjusza.

Krok 2:

Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim, następnie ułóż na nim papier do pieczenia i wysyp na wierzch np. groch lub fasolę. Robimy to po to, aby ciasto zbytnio nie urosło. Tak przygotowana formę z ciastem piecz 10 minut następnie zdejmij papier do pieczenia z fasolą lub grochem i piecz 5 minut. Do zrumienienia.

Krok 3:

Na oleju przesmaż cebulę i dodaj do niej szpinak. Wszystko duś ok 3-4 minuty, na koniec dodaj czosnek i śmietanę. Łososia pokrój w paski skrop cytryną, następnie dopraw solą i pieprzem.

Krok 4:

Gotowy szpinak i łososia ułóż ma upieczonym cieście francuskim. Posyp startym serem i piecz 20 minut w 180°C.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, mącznych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również