Dania główneTarty, quiche i zapiekanki
Tarta ze szpinakiem i łososiem
Uwielbiam wszelkiego rodzaju wytrawne tarty. Mam wrażenie, że czego nie dodam do środka to zawsze wychodzi i cieszy nasze podniebienia. Taka tarta to też fajny sposób na „czyszczenie lodówki” przed urlopem, czy też wyjazdem na weekend. Tarta ze szpinakiem i łososiem to bez wątpienia idealne połączenie smakowe, łosoś i szpinak bardzo lubią.
Tarta ze szpinakiem i łososiem
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g szpinaku np. mrożonego
- 200g filetu z łososia
- 1 mała drobno posiekana cebula
- 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę
- 100 ml śmietany 18%
- 100g sera żółtego np. gouda
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Krok 1:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st Celsjusza.
Krok 2:
Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim, następnie ułóż na nim papier do pieczenia i wysyp na wierzch np. groch lub fasolę. Robimy to po to, aby ciasto zbytnio nie urosło. Tak przygotowana formę z ciastem piecz 10 minut następnie zdejmij papier do pieczenia z fasolą lub grochem i piecz 5 minut. Do zrumienienia.
Krok 3:
Na oleju przesmaż cebulę i dodaj do niej szpinak. Wszystko duś ok 3-4 minuty, na koniec dodaj czosnek i śmietanę. Łososia pokrój w paski skrop cytryną, następnie dopraw solą i pieprzem.
Krok 4:
Gotowy szpinak i łososia ułóż ma upieczonym cieście francuskim. Posyp startym serem i piecz 20 minut w 180°C.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, mącznych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<