Przepis
Omlety i jajecznicePotrawy wegetariańskieŚniadania
Tosty francuskie z karmelizowanym bananem
Składniki
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- pół łyżeczki cukru
- 50 ml śmietany 30%
- 50 ml kawy espresso
- 1 chałka pokrojona w 2 cm plastry
- masło do smażenia
- 4 banany
Sposób przygotowania
W rondlu roztop cukier. Gdy zrobi się brązowy, wlej śmietanę 30% i żwawo mieszaj. Dodaj kawę. Dodaj banany pokrojone w ćwiartki. Chwilę razem duś. Jajka roztrzep z mlekiem i szczyptą cukru. Następnie namocz plastry chałki z obu stron. Smaż na rozgrzanym maśle z dwóch stron, do uzyskania złotego koloru. Osącz tosty na ręcznikach papierowych. Podawaj z sosem i bananami.