Przepis
Zupy
Zupa orientalna z kurczakiem i wołowiną
Składniki
- 200 g piersi z kurczaka
- 200 g rostbefu
- 1 marchewka
- 200 g makaronu spaghetti
- 50 g kiełków rzodkiewki
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 1 papryczka chilli
- 1 pęczek dymki
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 kora cynamonu
- 3 ziarna kardamonu
- sól
Sposób przygotowania
Do 2,5 l zimnej wody dodaj: mięso, imbir, chilli, obrane marchewki. Dodaj przyprawy: cynamon, kardamon i anyż. Gotuj całość na małym ogniu przez około godzinę. Od czasu do czasu zbieraj łyżko cedzakową szumowiny. Dopraw zupę solą. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Przygotuj 4 miski. Do każdej nalej zupę. Wrzuć gorący odcedzony makaron. Dodaj marchewkę i mięso pocięte w plastry. Na wierzch połóż kiełki, pokrojoną dymkę oraz czarny sezam. Gotowe.