Przepis
Zupy
Barszcz na kwasie ogórkowym
Składniki
- 2 l wywaru
- 500 ml kwasu z ogórków kiszonych
- 250 ml śmietany
- 750 g buraków
- 100 g fasoli perłowej
- 3 jaja ugotowane na twardo
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
Fasolę płuczemy, moczymy i po kilku godzinach gotujemy. Buraki myjemy, czyścimy i pieczemy w piekarniku, gdy się upieką obieramy i ucieramy na grubej tarce. Zalewamy buraki kwasem z ogórków i wywarem z mięsa, dodajemy posiekany i utarty z odrobiną soli czosnek, krótko gotujemy. Na koniec dodajemy śmietanę zmieszaną z mąką, fasolę i zagotowujemy. Przed podaniem wrzucamy posiekany koperek i jaja pokrojone w cząstki. Podajemy z osobno ugotowanymi ziemniakami.