Przepis
Potrawy mięsneWołowina, Cielęcina
Gulasz z wołowiny – Mazury
Składniki
- 1 kg wołowiny z kością
- 1 l wody lub wywaru (może być z kostki)
- 350 g włoszczyzny (z kapustą włoską)
- 300 g kiszonych ogórków
- 800 g ziemniaków
- 1-2 cebule
- 200 ml śmietany
- 40 g mąki
- 100 g tłuszczu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso myjemy i osuszamy. Warzywa obieramy, płuczemy i wkładamy wraz z mięsem do wrzącego wywaru. Gotujemy mięso, aż do miękkości, następnie wyjmujemy je łyżka cedzakową, usuwamy kości i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Rozgrzewamy na patelni tłuszcz, smażymy na nim cebulę, następnie dodajemy mięso, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i dolewamy ok. 300 ml przecedzonego wywaru. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ogórki oraz warzywa z wywaru (pokrojone w plasterki, półplasterki lub w kostkę). Mieszamy mąkę ze śmietaną, dolewamy do gulaszu i mieszając zagotowujemy. Możemy całość doprawić solą i pieprzem, ale ostrożnie, gdyż kiszone ogórki są słone.