Różne przepisyZupy
Idealna zupa pomidorowa. Przepis krok po kroku.
Idealna zupa pomidorowa to taka, o której przepis pyta każdy kto kiedykolwiek jej spróbował. Tak właśnie jest z naszą pomidorówką, postanowiliśmy uchylić rąbka tajemnicy 😉 Wiadomo ważny jest wywar ale nie tylko, można powiedzieć, że kwestia smaku tkwi w szczegółach.
Królowa polskich zup
Pomidorowa to od lat liderka rankingu polskich zup. Na głowę bije inne „polewki”, nic dziwnego nie znam nikogo, kto wzgardził by miską tej aromatycznej zupy. Powód jest prosty… My Polacy uwielbiamy słodko-kwaśny smak pomidorów, niezależnie od wieku. Najlepszy przykład… co to za dziecięce menu, bez pomidorowej. Chociaż wiadomo, że ta zupa powstaje najczęściej z resztek rosołu, więc ciężko powiedzieć, która tak naprawdę powinna dzierżyć palmę pierwszeństwa.
Zapraszam do zapoznania się „przepisem krok po kroku”. Pamiętajcie o zostawieniu komentarza co sądzicie o tej zupie pod wpisem.
Składniki:
- 2 l wywaru drobiowego lub np. warzywnego
- 660 g przecieru pomidorowego
- 70 ml śmietanki 18%
- 1 żółtko
- sól, pieprz
- ew. cukier do smaku lub np. 1 ugotowana duża marchewka
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Przecedzony wywar podgrzej w garnku ale nie gotuj. Wlej przecier, najlepiej domowy lub np. sprawdzony kupny, na małym ogniu zagotuj.
Krok 2:
W miseczce wymieszaj śmietankę z żółtkiem, następnie dolej kilka łyżek gorącej zupy aby śmietanka się „zahartowała” i nie zważyła się po wlaniu do garnka.
Krok 3:
Następnie cały czas mieszając zupę ,wlej powoli mieszaninę śmietany z żółtkiem. Podgrzej do delikatnego mrugania, dopraw solą i pieprzem, ewentualnie cukrem. Fajnym patentem jest dodanie jednej ugotowanej marchewki i zmiksowanie jej. Zupa będzie gęstsza i delikatnie słodsza.
Dwie wrogie frakcje
Miłośnicy tej zupy dzielą się oczywiście na dwie wrogie frakcje: makaroniarzy i ryżowców. Niewiele się o tym mówi ale wiele rodzin rozpadło się przez konflikt na tle dodatku do zupy pomidorowej 😉 Oczywiście żart, natomiast sam kiedyś byłem świadkiem kłótni na ten temat, mało nie doszło do rękoczynów. Każdy ma swoją opinię, jak powinna smakować idealna zupa pomidorowa i z jakim dodatkiem, powinna być podawana. Jeżeli masz wątpliwości, szukasz odpowiedzi zapoznaj się z tym przepisem, zostaniesz fanem domowego makaronu.
Matczyny patent
Muszę się przyznać, że jeżeli chodzi o gotowanie to wszystkich podstaw, nauczył mnie Ojciec. Jeżeli chodzi zupę pomidorową, to tej nauczyła mnie Mama. To właśnie matczyny patent sprawia, że jest to idealna zupa pomidorowa. A o co chodzi? A właśnie o dodatek śmietany z żółtkiem, który sprawia, że zupa jest delikatna i kremowa. Nauczyła mnie też miksować do pomidorowej ugotowane w wywarze warzywa, głównie marchewkę. Sprawia to, że zupa jest gęstsza, słodsza i zdrowsza. Jest to wspaniały patent na dzieci, które nie koniecznie lubią warzywa. Wiem doskonale, Mama przemycając miksowane warzywa do zupy oszukiwała mnie i moje rodzeństwo latami… prawdziwy koszmar 😉
Warto wypróbować nasz patent, zwłaszcza, że jest prosty i nie wymaga nie wiadomo jakich wysiłków. Z tego przepisu wychodzi naprawdę smaczna, pyszna, zdrowa po prostu idealna pomidorowa.
Pomidorową podajemy z makaronem/ryżem, ewentualnie kleksem śmietany. Oto przepis na Domowy makaron nitki
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
A jeśli szukasz innych pysznych inspiracji na zupy znajdziesz je >> TUTAJ <<
Idealna zupa ogórkowa – przepis krok po kroku.
na 4l wody ile przecieru? jak zrobiłem x2 do tego co jest w przepisie wyszło 7 małych słoiczków i wyszła za kwaśna 🙁 jak powiedziałam mamie że dałam 7 przecierów do zupy to sie popukała w głowe xd
Chyba pomyliłaś przecier pomidorowy z koncentratem?!?
nie wiedziałam, że to jakaś różnica xD od dzieciństwa widziałam tylko przeciery w słoiczkach typu podliszki xD człowiek uczy się przez całe życie
Lepiej późno niż wcale. Pozdrawiam i życzę wielu kulinarnych sukcesów.
Zrobiłam zupę wg przepisu i jest mega! Słodka i kremowa :))
o boże jaka wyszła pyszna. to była moja trzecia zupa w życiu. mojej osobie partnerskiej oczy wyszły z orbit ze smaku
Zupa pyszna ale czy parę listków laurowych i ziela angielskiego można dodać?
Oczywiście.
Śmietanka czy śmietana. Raz napisane jest tak a raz tak
Śmietanka 🙂 przepis już poprawiony, dzięki za czujność 🙂 Pozdrawiam
Zupa pomidorowa jest w moim domu na pierwszym miejscu. Pogodzę jednak makaronowców z ryżowcami . Najlepsza pomidorowa – i mam na to wiele głosów…w domu było nas pięcioro a teraz są jeszcze nasze dzieci i wnuki – więc najlepsza pomidorowa jest z lanymi kluseczkami. Resztę robię tak samo jak Wy.
Czyli jednak kluchy górą;) Z rozrzewnieniem wspominam babciny rosół. Niedzielny – z domowym makaronem, poniedziałkowy – z „lanymi” właśnie. Ale… W poniedziałek zdarzała się pomidorówka z kluskami kładzionymi. Dla mnie top of the tops.
Zupy nigdy nie były moja specjalnością zawsze brak było w nich „smaku” Robiłam już zupę ogórkową i teraz ta są pyszne i w reszcie jest to „coś” czyli smak pizzę też robiłam rewelacja nawet bez kamienia, którego jeszcze nie posiadam.
Pozdrawiam
Zupa wyszła pyszna ,fajny pomysł z tym żółtkiem.Pozdrawiam Ewa
Dzięki Ewka,
Miłej niedzieli 🙂
Zupa z tego przepisu wyszła idealna. Jestem jedym wielkim beztalenciem kulinarnym a dziś po raz pierwszy córka powiedziała „pyszna ta zupa”
Dziękuję za przepis.
Czy taką zupę z żółtkiem i śmietaną a bez makaronu można zamrażać?
Tak, możesz zamrozić.
Drodzy Panstwo jaki przecier polecacie ?
Ta jest spoko i ogólnie dostępna: https://develey.pl/produkt/passata-przecier-pomidorowy-2/?gclid=Cj0KCQjwhJrqBRDZARIsALhp1WSIgn9LtgyowwB_SsSwg-0yg9kAbpUIkayFElEjL5MG4E7Bjyi6LMIaAqcuEALw_wcB
Ja jutro bede robila z Twoim przepisem. Ale odejme smietane 🙂
Jutro zdam relacje ! Pozdrawiam serdecznie:-)
Super, będę wdzięczny 🙂
Smacznego!!!
Jutro będę robiła. Kupiłam śmietankę 18% więc muszę kupić zwykła
Ta którą kupiłaś będzie dobra.
To ma być zwykła śmietana czy śmietanka?
Chodzi mi o kwaśną śmietanę 18%
Witam czy przecież można zastąpić koncentratem? Jeżeli tak to jaka ilość
Z samego koncentratu mnie akurat nie smakuje. Jeżeli już, to możesz wzmocnić smak odrobiną koncentratu.
Pozdrawiam
zrobiłam i przed chwilą podałam … gdy usłyszałam „która babcia przywiozła” a potem „zostało jeszcze trochę?” prawie popłakałam się … nigdy nie umiałam dobrze gotować i teraz wiem, gdzie i u Kogo szukać pomocy … DZIĘKUJĘ ! 🙂
Teraz to ja się prawie popłakałem, serio dziękuję za piękny komentarz i zapraszam częściej.
Pozdrawiam Kuba 🙂
przesmażam koncentrat, dodaję swój przecier, z samym przecierem jest za mało pomidorowa chyba że przecier jest trochę zagęszczony.Daję dużo przecieru jak mam mało zupy,robi się więcej.Anna
a ja dodatkowo przesmażam przecier na maśle ,rozcieńczam zupą ,nie traci wtedy koloru,dodaję tez zmiksowane warzywa oprócz pora próbując .żeby nie wyszła marchewkowa i zawsze dodaję na czubek łyżeczki cukru zmienia smak, dodaję też małą szczyptę przyprawy „bazylia,czosnek,pomidor'”no i śmietanę .pozdrawiam Anna
Super przepis, ciekawy patent z marchewką i żółtkiem. Ja zawsze mam problem z balansem słodko/kwaśnym, głównie zależy to od pomidorów. Ratuję się wtedy odrobiną octu balsamicznego, kilkoma kroplami soku z cytryny, czasem odrobiną miodu. Na koniec ścieram do zupy trochę parmezanu.
Super, dziękuję za przepis w mojej zawsze mi czegoś brakowało. Pozdrawiam i proszę o więcej patentów
Pyszna, szczegolnie z wlasnego przecieru.Nie dodawalam żółtka.
Dziękuję
Moja ulubiona zupka! Spróbuj jeszcze zrobić na koncentracie czarnomorskim Tomaty jak jesteś z Krakowa, ale z tego co wiem to puszczają też przez internet. Od jakiegoś czasu tylko z ich produktów korzystam.
Jestem z Warszawy ale spróbuję kupić przez internet. Dzięki za podrzucenie tematu.
Pozdrawiam
A ja robię pomdorową z pomidorów w puszce,passaty pomidorowej i słoiczka przecieru. Zawsze blenduję pomidorową z ugotowanymi w wywarze warzywami (poza porem) tj.marchewka,pietruszka,seler w odpowiednich proporcjach by zupa jednak pozostała pomidorowa ale była trochę zagęszczona (nie krem) Dzieci jedzą ze smakiem nie znając zawartości Dzis dodałam 3 żółtka i pomidorówka jest wspaniała Zawsze gotuję 8-10 litrów zupy i pasteryzuję w słoikach na czarną godzinę lub lenia Jednak w słoikach zamykam samą zupę bez ryżu ani makaronu by nie pęczniał.
Dziękujemy bardzo za podzielenie się przepisem.
Brzmi pysznie i na pewno tak smakuje 🙂
Pozdrawiam
Marta, robię bardzo podobnie do Ciebie: pomidory z puszki, przecier pomidorowy lub passata, słoiczek koncentratu i marchewka (ok.3szt.) Blenduje wszystko razem ze śmietaną. Wychodzi mi ok. 5l
Podaję z makaronem. Znika bardzo szybko.
Muszę spróbować z żółtkiem.
Faktycznie bardzo podobny przepis 🙂 Z żółtkiem jest bardziej kremowa, warto wypróbować.
Trzymaj się 🙂
Panie Jakubie
Proszę o podpowiedż , czy przecier pomidorowy i koncentrat to to samo. Rozchodzi się o ilość potrzebną do zupy z przepisu .
Przecier to bardziej passata taka w butelce lub kartoniku- przetarte pomidory.
Przecier i koncentrat to nie to samo.
Pomidorówka wyszła fenomenalna, rodzinka zachwycona. Zyskała nawet uznanie największego krytyka, czyli Babci 🙂
Pomidorowa jest najlepsza z lanymi kluseczkami 🙂
Ania,
Ja wolę z domowym makaronem ale zależy od gustu. Jeden lubi z ryżem, inny z kluskami lanymi a jeszcze inny z makaronem.
Pozdrawiam 🙂
Dzisiaj zrobię, na pewno będzie pyszna. Jeśli chodzi o podziały makaronowo/ryzowe to niestety ja przegrywam w mojej rodzinie, ja lubię z makaronem a synowie z mezem z ryzem-1:4.pozdrawiam
Robię identycznie tylko zamiast przecieru dodaję pomidory z puszki z ziołami i cebulką z czosnkiem zblendowane. Zupa jest pyszna i gęsta. Muszę spróbować z żółtkiem ciekawy dodatek:) Pozdrawiam
Aga,
Żółtko to patent mojej mamy, robi robotę. Wypróbuj, dodaje kremowości 🙂
Pozdrawiam
Wyszla mi troche kwasna pomimo dodatku marchewki. Moze pol lyzeczki cukru ja uratuje?
Tak, śmiało możesz dodać pół łyżeczki cukru do zupy pomidorowej.
Witam powstał spór w rodzinie,czy do pomidorówki można dodać majeranek?,a żółtko i miksowane warzywa to mistrzostwo świata,wystarczy tak niewiele aby zadowolić wielu.Dziękuję.
Wumis,
W paru miejscach spotkałem majeranek do pomidorówki, ale powiem szczerze mi on nie pasuje. Wole „czystą” bez żadnych ziół.
A zmiksowane warzywa i żółtko to patenet mojej mamy 🙂
Pozdrawiam
Właśnie zrobiłam swoją pierwszą pomidorowke z twojego przepisu i jest świetna!! 🙂
Natalia,
Bardzo się cieszę, patent mojej Mamy 🙂
Pozdrawiam
a mnie wzieło dziś w 2 dzien swiat ugtowalem swoja nie z przepisu ale przepis ciekawy zóltko hmmm pewno wypróbuje, ja mieszam przecier dobrej jakosci ze smietana i wtryniam do letniego roslku bezpiecznie:) natomiast z blendowana marchewka fajna sprawa umnie jeszcze szuszone przyprawy ale najlepiej wlasne tak bazylia i pietruszka natka a dziś dodalem kupnego lubczyka pewnej znanej firmy ktorego juz chyba nie kupie w garku zatrzesczalo czego nie lubie tak to jest z gotowcami czyli piach a tak teraz pomyslalem ze wersja z makaronem to na bank bazylia:)
Piwosz,
Brzmi pysznie 🙂 Wypróbuj moją wersje z żółtkiem i miksowaną marchewką, naprawdę petarda 🙂
Od momentu odkrycia Pana patentów:) na Instagramie, nie robię pomidorowej inaczej! Pycha! Genialna sprawa z żółtkiem:)))) pozdrawiam
Dorota,
Miód na moje serce 🙂 Polecam się na przyszłość!!!
Wreszcie ugotowałam znakomitą zupę pomidorową.. Genialny przepis.
Bardzo mi miło! zapraszam do skorzystania z innych moich przepisów krok po kroku.
Bardzo dziękuję za tę podpowiedź z żółtkiem dodanym do śmietany.Sprawdziło się znakomicie.Serdecznie pozdrawiam i czekam na kolejne ciekawe propozycje kulinarne.
Mamusiny patent. Zawsze się sprawdza 🙂
Ja przemycam dynię….;)
Dynia z pomidorem… fajne połączenie 🙂
Super zupa ręce lizać .Pozdrawiam Emanuela
Emanuelka, rozumiem że „ręce lizać” to wyższa forma komplementu 😉
Pozdrawiam
Z zawodu jestem o kierunku samochodziarskim. Nic więc dziwnego,iż na gotowaniu nie znam się zupelnie. ” Dwie lewe rece”… Ugotowałem. Aby wszystko udało się ,byłem cały oblany potem. WSPANIAŁA ZUPA ! Polecam. Zajadam . Tym bardziej ,ze w okresie mojej edukacji ,uciekałem ze studenckiej stolowki,gdy poczułem zapach zupy pomidorowjej. PS. Szkoda tylko,że nie dopisales co zrobić z dodawaną ” padliną”i innym „zielskiem” do przyrządzane wywaru do zupy. Pozdrawiam.
Dzięki za miłe słowa 🙂 Na stronie jest również przepis na krokiety z mięsa rosołowego: https://kuron.com.pl/krokiety-z-miesem/
Pomysł połączenia żółtka ze śmietaną rzeczywiście ciekawy, spróbuję wykorzystać do mojej pomidorowej, a robię ją tak: najpierw kroję w grubą kostkę cebulę którą podsmażam na oliwie. Do tego dodaję przetarte ręcznie na tarce pomidory (aby pozbyć się skóry – gotuję dla dziecka) i tak gotuję na małym ogniu tą pulpę 1-2 kg pomidorów w celu ich zredukowania. Następnie dolewam Ok 1 litr rosołu i dodaję warzywa z rosołu (marchewka i pietruszka). Całość doprawiam koncentratem pomidorowym, pieprzem i słodką papryką w proszku. Miksuję blenderem i po chwili zupa gotowa. Jest gęsta i z prawdziwych pomidorów. Czasem dodawałem gęstej śmietany już na talerzu. Chętnie wykorzystam pomysł z żółtkiem . Taka zupa może smakowac bez ryżu i/lub makaronu I co Wy na to ? Przyznam się że bardziej lubię gotować niż potrafię, wiec będę wdzięczny za wszelkie sugestie udoskonalenia mojej pomidorowej
Bardzo fajny przepis, brzmi porządnie. Myślę, że taką pomidorówkę można bez makaronu lub ryżu jeść ale u nas podobnie jak u Ciebie są dzieciaki i one wolą zawsze z makaronem i już.
Pozdrawiam
Biore sie za pomidorowa 🙂
Bardzo nam miło. U nas też dzisiaj pomidorowa, oczywiście obowiązkowo ze śmietaną i żółtkiem. Nawet zakręciliśmy własny makaron 🙂
Pozdrawiamy i koniecznie napisz jak wyszła 🙂
Pyszna zupinka, będę robić
Super!
Naprawde jest swietna mąż zachwycony, a on nie lubi pomidorówki! Dziekuje za podzielenie sie tym sposobem !❤ Idealny przepis!
Serce rośnie jak czytamy takie komentarze 🙂 Bardzo dziękujemy, pracujemy nad następnymi przepisami.
Pozdrawiamy
Wspaniala.Moja najlepsza zupa.Juz na gazie..Czekam na przepis np na pstrąga lososiowego.
Będzie i przepis na pstrąga! 🙂