X

Czego szukasz?

Przepis
Różne przepisyZupy

Idealna zupa pomidorowa. Przepis krok po kroku.

Idealna zupa pomidorowa

Idealna zupa pomidorowa to taka, o której przepis pyta każdy kto kiedykolwiek jej spróbował. Tak właśnie jest z naszą pomidorówką, postanowiliśmy uchylić rąbka tajemnicy 😉 Wiadomo ważny jest wywar ale nie tylko, można powiedzieć, że kwestia smaku tkwi w szczegółach.

 

 
Liderka rankingu

Pomidorowa to od lat liderka rankingu polskich zup. Na głowę bije inne „polewki”, nic dziwnego nie znam nikogo, kto wzgardził by miską tej aromatycznej zupy. Powód jest prosty… My Polacy uwielbiamy słodko-kwaśny smak pomidorów, niezależnie od wieku. Najlepszy przykład… co to za dziecięce menu, bez pomidorowej. Chociaż wiadomo, że ta zupa powstaje najczęściej z resztek rosołu, więc ciężko powiedzieć, która tak naprawdę powinna dzierżyć palmę pierwszeństwa.

 
Dwie wrogie frakcje

 

Miłośnicy tej zupy dzielą się oczywiście na dwie wrogie frakcje: makaroniarzy i ryżowców. Niewiele się o tym mówi ale wiele rodzin rozpadło się przez konflikt na tle dodatku do zupy pomidorowej 😉 Oczywiście żart, natomiast sam kiedyś byłem świadkiem kłótni na ten temat, mało nie doszło do rękoczynów. Każdy ma swoją opinię, jak powinna smakować idealna zupa pomidorowa i z jakim dodatkiem, powinna być podawana. Jeżeli masz wątpliwości, szukasz odpowiedzi zapoznaj się z tym przepisem, zostaniesz fanem domowego makaronu.

 

Matczyny patent

 

Muszę się przyznać, że jeżeli chodzi o gotowanie to wszystkich podstaw, nauczył mnie Ojciec. Jeżeli chodzi zupę pomidorową, to tej nauczyła mnie Mama. To właśnie matczyny patent sprawia, że jest to idealna zupa pomidorowa. A o co chodzi? A właśnie o dodatek śmietany z żółtkiem, który sprawia, że zupa jest delikatna i kremowa. Nauczyła mnie też miksować do pomidorowej ugotowane w wywarze warzywa, głównie marchewkę. Sprawia to, że zupa jest gęstsza, słodsza i zdrowsza. Jest to wspaniały patent na dzieci, które nie koniecznie lubią warzywa. Wiem doskonale, Mama przemycając miksowane warzywa do zupy oszukiwała mnie i moje rodzeństwo latami… prawdziwy koszmar 😉

 

Warto wypróbować nasz patent, zwłaszcza, że jest prosty i nie wymaga nie wiadomo jakich wysiłków. Z tego przepisu wychodzi naprawdę smaczna, pyszna, zdrowa po prostu idealna pomidorowa.

 

Zapraszam do zapoznania się „przepisem krok po kroku”. Pamiętajcie o zostawieniu komentarza co sądzicie o tej zupie pod wpisem.

 

SMACZNEGO!!!

 

Składniki:

 

  • 2 l wywaru drobiowego (Przepis na idealny rosół- link)
  • 660 g przecieru pomidorowego
  • 70 ml śmietanki 18%
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz
  • ew. cukier do smaku lub 1 ugotowana duża marchewka

 

Przecedzony wywar podgrzej w garnku ale nie gotuj. Wlej przecier, najlepiej domowy lub sprawdzony kupny, na małym ogniu zagotuj.

 

. W miseczce wymieszaj śmietanę z żółtkiem, dolej kilka łyżek gorącej zupy aby śmietana się „zahartowała” i nie zwarzyła się w garnku.

 

Następnie cały czas mieszając zupę ,wlej powoli mieszaninę śmietany z żółtkiem.Podgrzej do delikatnego mrugania, dopraw solą i pieprzem, ewentualnie cukrem. Fajnym patentem jest dodanie jednej ugotowanej marchewki i zmiksowanie jej. Zupa będzie gęstsza i delikatnie słodsza.

 

Pomidorową podajemy z makaronem/ryżem, ewentualnie kleksem śmietany. Oto przepis na Domowy makaron nitki – link

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Ola

    Drodzy Panstwo jaki przecier polecacie ?

  2. Ola

    Ja jutro bede robila z Twoim przepisem. Ale odejme smietane 🙂
    Jutro zdam relacje ! Pozdrawiam serdecznie:-)

    • Jakub Kuroń

      Super, będę wdzięczny 🙂

      Smacznego!!!

  3. Ola

    Jutro będę robiła. Kupiłam śmietankę 18% więc muszę kupić zwykła

    • Jakub Kuroń

      Ta którą kupiłaś będzie dobra.

  4. Ola

    To ma być zwykła śmietana czy śmietanka?

    • Jakub Kuroń

      Chodzi mi o kwaśną śmietanę 18%

  5. Pawel

    Witam czy przecież można zastąpić koncentratem? Jeżeli tak to jaka ilość

    • Jakub Kuroń

      Z samego koncentratu mnie akurat nie smakuje. Jeżeli już, to możesz wzmocnić smak odrobiną koncentratu.

      Pozdrawiam

  6. Barbara

    zrobiłam i przed chwilą podałam … gdy usłyszałam „która babcia przywiozła” a potem „zostało jeszcze trochę?” prawie popłakałam się … nigdy nie umiałam dobrze gotować i teraz wiem, gdzie i u Kogo szukać pomocy … DZIĘKUJĘ ! 🙂

    • Jakub Kuroń

      Teraz to ja się prawie popłakałem, serio dziękuję za piękny komentarz i zapraszam częściej.

      Pozdrawiam Kuba 🙂

  7. Anna

    przesmażam koncentrat, dodaję swój przecier, z samym przecierem jest za mało pomidorowa chyba że przecier jest trochę zagęszczony.Daję dużo przecieru jak mam mało zupy,robi się więcej.Anna

  8. Anna

    a ja dodatkowo przesmażam przecier na maśle ,rozcieńczam zupą ,nie traci wtedy koloru,dodaję tez zmiksowane warzywa oprócz pora próbując .żeby nie wyszła marchewkowa i zawsze dodaję na czubek łyżeczki cukru zmienia smak, dodaję też małą szczyptę przyprawy „bazylia,czosnek,pomidor'”no i śmietanę .pozdrawiam Anna

  9. Roman

    Super przepis, ciekawy patent z marchewką i żółtkiem. Ja zawsze mam problem z balansem słodko/kwaśnym, głównie zależy to od pomidorów. Ratuję się wtedy odrobiną octu balsamicznego, kilkoma kroplami soku z cytryny, czasem odrobiną miodu. Na koniec ścieram do zupy trochę parmezanu.

  10. Monika

    Super, dziękuję za przepis w mojej zawsze mi czegoś brakowało. Pozdrawiam i proszę o więcej patentów

  11. Halina

    Pyszna, szczegolnie z wlasnego przecieru.Nie dodawalam żółtka.
    Dziękuję

  12. Martynka

    Moja ulubiona zupka! Spróbuj jeszcze zrobić na koncentracie czarnomorskim Tomaty jak jesteś z Krakowa, ale z tego co wiem to puszczają też przez internet. Od jakiegoś czasu tylko z ich produktów korzystam.

    • Jakub Kuroń

      Jestem z Warszawy ale spróbuję kupić przez internet. Dzięki za podrzucenie tematu.

      Pozdrawiam

  13. Marta

    A ja robię pomdorową z pomidorów w puszce,passaty pomidorowej i słoiczka przecieru. Zawsze blenduję pomidorową z ugotowanymi w wywarze warzywami (poza porem) tj.marchewka,pietruszka,seler w odpowiednich proporcjach by zupa jednak pozostała pomidorowa ale była trochę zagęszczona (nie krem) Dzieci jedzą ze smakiem nie znając zawartości Dzis dodałam 3 żółtka i pomidorówka jest wspaniała Zawsze gotuję 8-10 litrów zupy i pasteryzuję w słoikach na czarną godzinę lub lenia Jednak w słoikach zamykam samą zupę bez ryżu ani makaronu by nie pęczniał.

    • Jakub Kuroń

      Dziękujemy bardzo za podzielenie się przepisem.

      Brzmi pysznie i na pewno tak smakuje 🙂

      Pozdrawiam

  14. Janusz

    Panie Jakubie
    Proszę o podpowiedż , czy przecier pomidorowy i koncentrat to to samo. Rozchodzi się o ilość potrzebną do zupy z przepisu .

    • Jakub Kuroń

      Przecier to bardziej passata taka w butelce lub kartoniku- przetarte pomidory.
      Przecier i koncentrat to nie to samo.

  15. Małgorzata

    Pomidorówka wyszła fenomenalna, rodzinka zachwycona. Zyskała nawet uznanie największego krytyka, czyli Babci 🙂

  16. Ania

    Pomidorowa jest najlepsza z lanymi kluseczkami 🙂

    • Jakub Kuroń

      Ania,

      Ja wolę z domowym makaronem ale zależy od gustu. Jeden lubi z ryżem, inny z kluskami lanymi a jeszcze inny z makaronem.

      Pozdrawiam 🙂

  17. Ola

    Dzisiaj zrobię, na pewno będzie pyszna. Jeśli chodzi o podziały makaronowo/ryzowe to niestety ja przegrywam w mojej rodzinie, ja lubię z makaronem a synowie z mezem z ryzem-1:4.pozdrawiam

  18. Aga

    Robię identycznie tylko zamiast przecieru dodaję pomidory z puszki z ziołami i cebulką z czosnkiem zblendowane. Zupa jest pyszna i gęsta. Muszę spróbować z żółtkiem ciekawy dodatek:) Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Aga,

      Żółtko to patent mojej mamy, robi robotę. Wypróbuj, dodaje kremowości 🙂

      Pozdrawiam

  19. Monika

    Wyszla mi troche kwasna pomimo dodatku marchewki. Moze pol lyzeczki cukru ja uratuje?

    • Jakub Kuroń

      Tak, śmiało możesz dodać pół łyżeczki cukru do zupy pomidorowej.

  20. wumis

    Witam powstał spór w rodzinie,czy do pomidorówki można dodać majeranek?,a żółtko i miksowane warzywa to mistrzostwo świata,wystarczy tak niewiele aby zadowolić wielu.Dziękuję.

    • Jakub Kuroń

      Wumis,

      W paru miejscach spotkałem majeranek do pomidorówki, ale powiem szczerze mi on nie pasuje. Wole „czystą” bez żadnych ziół.

      A zmiksowane warzywa i żółtko to patenet mojej mamy 🙂

      Pozdrawiam

  21. Natalia

    Właśnie zrobiłam swoją pierwszą pomidorowke z twojego przepisu i jest świetna!! 🙂

    • Jakub Kuroń

      Natalia,

      Bardzo się cieszę, patent mojej Mamy 🙂

      Pozdrawiam

  22. piwosz

    a mnie wzieło dziś w 2 dzien swiat ugtowalem swoja nie z przepisu ale przepis ciekawy zóltko hmmm pewno wypróbuje, ja mieszam przecier dobrej jakosci ze smietana i wtryniam do letniego roslku bezpiecznie:) natomiast z blendowana marchewka fajna sprawa umnie jeszcze szuszone przyprawy ale najlepiej wlasne tak bazylia i pietruszka natka a dziś dodalem kupnego lubczyka pewnej znanej firmy ktorego juz chyba nie kupie w garku zatrzesczalo czego nie lubie tak to jest z gotowcami czyli piach a tak teraz pomyslalem ze wersja z makaronem to na bank bazylia:)

    • Jakub Kuroń

      Piwosz,

      Brzmi pysznie 🙂 Wypróbuj moją wersje z żółtkiem i miksowaną marchewką, naprawdę petarda 🙂

  23. Dorota

    Od momentu odkrycia Pana patentów:) na Instagramie, nie robię pomidorowej inaczej! Pycha! Genialna sprawa z żółtkiem:)))) pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Dorota,

      Miód na moje serce 🙂 Polecam się na przyszłość!!!

  24. Magdalena

    Wreszcie ugotowałam znakomitą zupę pomidorową.. Genialny przepis.

    • Jakub Kuroń

      Bardzo mi miło! zapraszam do skorzystania z innych moich przepisów krok po kroku.

  25. S.Feliszek

    Bardzo dziękuję za tę podpowiedź z żółtkiem dodanym do śmietany.Sprawdziło się znakomicie.Serdecznie pozdrawiam i czekam na kolejne ciekawe propozycje kulinarne.

    • Jakub Kuroń

      Mamusiny patent. Zawsze się sprawdza 🙂

  26. B

    Ja przemycam dynię….;)

    • Jakub Kuroń

      Dynia z pomidorem… fajne połączenie 🙂

  27. Emanuelka

    Super zupa ręce lizać .Pozdrawiam Emanuela

    • Jakub Kuroń

      Emanuelka, rozumiem że „ręce lizać” to wyższa forma komplementu 😉

      Pozdrawiam

  28. Canadol

    Z zawodu jestem o kierunku samochodziarskim. Nic więc dziwnego,iż na gotowaniu nie znam się zupelnie. ” Dwie lewe rece”… Ugotowałem. Aby wszystko udało się ,byłem cały oblany potem. WSPANIAŁA ZUPA ! Polecam. Zajadam . Tym bardziej ,ze w okresie mojej edukacji ,uciekałem ze studenckiej stolowki,gdy poczułem zapach zupy pomidorowjej. PS. Szkoda tylko,że nie dopisales co zrobić z dodawaną ” padliną”i innym „zielskiem” do przyrządzane wywaru do zupy. Pozdrawiam.

  29. TomHuz

    Pomysł połączenia żółtka ze śmietaną rzeczywiście ciekawy, spróbuję wykorzystać do mojej pomidorowej, a robię ją tak: najpierw kroję w grubą kostkę cebulę którą podsmażam na oliwie. Do tego dodaję przetarte ręcznie na tarce pomidory (aby pozbyć się skóry – gotuję dla dziecka) i tak gotuję na małym ogniu tą pulpę 1-2 kg pomidorów w celu ich zredukowania. Następnie dolewam Ok 1 litr rosołu i dodaję warzywa z rosołu (marchewka i pietruszka). Całość doprawiam koncentratem pomidorowym, pieprzem i słodką papryką w proszku. Miksuję blenderem i po chwili zupa gotowa. Jest gęsta i z prawdziwych pomidorów. Czasem dodawałem gęstej śmietany już na talerzu. Chętnie wykorzystam pomysł z żółtkiem . Taka zupa może smakowac bez ryżu i/lub makaronu I co Wy na to ? Przyznam się że bardziej lubię gotować niż potrafię, wiec będę wdzięczny za wszelkie sugestie udoskonalenia mojej pomidorowej

    • Jakub Kuroń

      Bardzo fajny przepis, brzmi porządnie. Myślę, że taką pomidorówkę można bez makaronu lub ryżu jeść ale u nas podobnie jak u Ciebie są dzieciaki i one wolą zawsze z makaronem i już.

      Pozdrawiam

  30. darj

    Biore sie za pomidorowa 🙂

    • Jakub Kuroń

      Bardzo nam miło. U nas też dzisiaj pomidorowa, oczywiście obowiązkowo ze śmietaną i żółtkiem. Nawet zakręciliśmy własny makaron 🙂
      Pozdrawiamy i koniecznie napisz jak wyszła 🙂

  31. Tereska

    Pyszna zupinka, będę robić

    • Jakub Kuroń

      Super!

  32. Agnieszka Vaduva

    Naprawde jest swietna mąż zachwycony, a on nie lubi pomidorówki! Dziekuje za podzielenie sie tym sposobem !❤ Idealny przepis!

    • Jakub Kuroń

      Serce rośnie jak czytamy takie komentarze 🙂 Bardzo dziękujemy, pracujemy nad następnymi przepisami.

      Pozdrawiamy

  33. Beata

    Wspaniala.Moja najlepsza zupa.Juz na gazie..Czekam na przepis np na pstrąga lososiowego.

    • Jakub Kuroń

      Będzie i przepis na pstrąga! 🙂

Sprawdź również