X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastka

Lukier do pierniczków – biały i kolorowy

Lukier do pierniczków z tego przepisu zawsze się udaje! Wychodzi gładki, błyszczący i równomiernie się rozprowadza na pierniczkach. Można nakładać go łyżeczką na pierniczki lub przełożyć do rękawa cukierniczego. 

LUKIER DO PIERNICZKÓW – biały i kolorowy

Składniki:

  • 1 białko
  • 200 g cukru pudru
  • 5 kropli soku z cytryny
  • kilka kropli barwnika spożywczego 

Lukier do pierniczków

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Wszystkie składniki tj. białko, cukier puder i sok z cytryny umieść w misce i połącz ze sobą przy pomocy miksera. Wybierz końcówkę do ubijania. Następnie miksuj ok 10 minut na średnich obrotach miksera.

Krok 2:

Jeśli zdecydujesz się na dodanie barwnika pod koniec ubijania lukier podziel na tyle części ile chcesz mieć kolorów i do każdej części dodaj kilka kropel barwnika spożywczego. Na koniec łyżką wymieszaj dokładnie lukier, aż powstanie jednolity kolor. 

Tu możesz obejrzeć film z przygotowania lukru >>FILM<<

Lukier królewski nakładaj łyżeczką lub np. przy pomocy rękawa cukierniczego. 

Tak przygotowany lukier idealnie nadaje się do polania/ ozdobienia ciasta, babki, babeczki jak i do ciasteczek czy np. pierniczków. Pamiętaj również o tym, aby lukier nakładać na ostudzone ciasto czy ciastka. A idealny przepis na pierniczki Bogusi znajdziesz >>TU<<

Lukier do pierniczków

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również