Boże NarodzenieCiasta i ciastka
Lukier do pierniczków – biały i kolorowy
Lukier do pierniczków z tego przepisu zawsze się udaje! Wychodzi gładki, błyszczący i równomiernie się rozprowadza na pierniczkach. Można nakładać go łyżeczką na pierniczki lub przełożyć do rękawa cukierniczego.
LUKIER DO PIERNICZKÓW – biały i kolorowy
Składniki:
- 1 białko
- 200 g cukru pudru
- 5 kropli soku z cytryny
- kilka kropli barwnika spożywczego
Lukier do pierniczków
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Wszystkie składniki tj. białko, cukier puder i sok z cytryny umieść w misce i połącz ze sobą przy pomocy miksera. Wybierz końcówkę do ubijania. Następnie miksuj ok 10 minut na średnich obrotach miksera.
Krok 2:
Jeśli zdecydujesz się na dodanie barwnika pod koniec ubijania lukier podziel na tyle części ile chcesz mieć kolorów i do każdej części dodaj kilka kropel barwnika spożywczego. Na koniec łyżką wymieszaj dokładnie lukier, aż powstanie jednolity kolor.
Tu możesz obejrzeć film z przygotowania lukru >>FILM<<
Lukier królewski nakładaj łyżeczką lub np. przy pomocy rękawa cukierniczego.
Tak przygotowany lukier idealnie nadaje się do polania/ ozdobienia ciasta, babki, babeczki jak i do ciasteczek czy np. pierniczków. Pamiętaj również o tym, aby lukier nakładać na ostudzone ciasto czy ciastka. A idealny przepis na pierniczki Bogusi znajdziesz >>TU<<
Lukier do pierniczków
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<