Przepis
BabeczkiCiasta i ciastka
Tartaletki migdałowe z jabłkiem
Składniki
- 300 g cukru
- 100 g masła
- 100 g migdałów
- 5 żółtek
- 50 ml mleka
- pół łyżeczki cynamonu
- 200 g masy jabłkowej
Sposób przygotowania
Masę jabłkową zagotuj w rondelku, dodaj cynamon i trzymaj na ogniu kilka minut by odparowała z niej woda i stała się ona gęsta. Następnie odstaw ją do wystudzenia. Migdały rozdrobnij w mikserze lub moździerzu. Ciepłe masło zmiksuj z cukrem i żółtkami, dodaj migdały i porcjami mleko – tak by masa nie była zbyt rzadka. Ciasto wymieszaj i wykładaj do małych foremek na tartaletki, w środku każdej wykonaj wgłębienie, w którym umieść porcję przygotowanej wcześniej, schłodzonej masy jabłkowej. Tartaletki piecz 25-30 minut w nagrzanym do 170°C piekarniku.