X

Czego szukasz?

Przepis
DeseryWalentynki

Mus z mascarpone z wanilią i czekoladą

Składniki

  • 250 g sera mascarpone
  • 2 jajka
  • 1 laska wanilii
  • 4 łyżki cukru
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • sól

Sposób przygotowania

Oddziel białka od żółtek. Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół i wierzchem noża wydobądź aromatyczne nasionka. Źółtka utrzyj z połową cukru, nasionkami z laski wanilii oraz mascarpone. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i resztą cukru. Przełóż delikatnie pianę do mascarpone i delikatnie wymieszaj. Najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego nałóż mus do pucharków. Najlepiej schłódź godzinę w lodówce lub podawaj od razu. Na wierz połóż kawałki ulubionej czekolady.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Kombinacja delikatnego mascarpone, subtelnego aromatu wanilii i intensywności czekolady brzmi jak prawdziwe niebo w ustach. To prawdziwie wyrafinowany deser, który z pewnością rozbudzi podniebienie każdego łasucha.

Sprawdź również