Przepis
DeseryWalentynki
Mus z mascarpone z wanilią i czekoladą
Składniki
- 250 g sera mascarpone
- 2 jajka
- 1 laska wanilii
- 4 łyżki cukru
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej
- sól
Sposób przygotowania
Oddziel białka od żółtek. Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół i wierzchem noża wydobądź aromatyczne nasionka. Źółtka utrzyj z połową cukru, nasionkami z laski wanilii oraz mascarpone. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i resztą cukru. Przełóż delikatnie pianę do mascarpone i delikatnie wymieszaj. Najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego nałóż mus do pucharków. Najlepiej schłódź godzinę w lodówce lub podawaj od razu. Na wierz połóż kawałki ulubionej czekolady.
Kombinacja delikatnego mascarpone, subtelnego aromatu wanilii i intensywności czekolady brzmi jak prawdziwe niebo w ustach. To prawdziwie wyrafinowany deser, który z pewnością rozbudzi podniebienie każdego łasucha.