Różne przepisyRyby
Łosoś w klarowanej galarecie. Przepis krok po kroku.
Święta za pasem, więc czas zacząć myśleć o świątecznym menu. Dlatego przychodzę z pomocą i pomysłem na pyszną rybę. W roli głównej łosoś, a dokładniej łosoś w klarowanej galarecie. Nie dość, że pyszny to bez wątpienia wygląda bosko. Z pewnością tak przygotowana ryba zachwyci domowników i świątecznych gości.
Łosoś w klarowanej galarecie
Składniki:
- 700 g filetu z łososia ze skórą
- 2 marchewki obrane i pokrojone w mniejsze kawałki
- 1 kawałek pora
- ćwiartka selera obrana i pokrojona w mniejsze kawałki
- 1 pietruszka obrana i pokrojona w mniejsze kawałki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 100 ml wina b. półwytrawnego
- do dekoracji np.: plasterki cytryny, 3 jajka na twardo do dekoracji
- 1 surowe białko jajka
- 100 g groszku zielonego mrożonego lub np. z puszki
- 1 liść laurowy i 1 ziele angielskie
- sól
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze do garnka wrzuć: marchewkę, pietruszkę, selera, pora, liść laurowy, ziele angielskie. Wlej 1 l wody i wino, następnie gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu. Łososia umyj i dokładnie osusz, jeśli ryba posiada ości, wyjmij je. Łososia podziel na np. 7 kawałków. Dodaj rybę do warzyw, na koniec posól i gotuj przez 10 minut.
Krok 2:
Po drugie delikatnie wyjmij rybę na talerz. Wywar odcedź, następnie odstaw do wystygnięcia. Białko lekko podbij rózgą i dodaj do wystudzonego wywaru. Zacznij podgrzewać, aż białko się zetnie.
Krok 3:
Wywar przecedź, najlepiej przez pieluchę tetrową, następnie odstaw do wystygnięcia. Do bazy na galaretę, dodaj żelatynę i podgrzej całość do około 50°C, aż się rozpuści. Następnie odstaw auszpik i zajmij się rybą.
Krok 4:
Zdejmij z łososia skórę, następnie poukładaj kawałki na półmisku.
Krok 5:
Na każdy kawałek ryby połóż kawałek cytryny, następnie natkę pietruszki. Pomiędzy poukładaj groszek, sałatę, plasterki marchewki (z gotowania wywaru) oraz jaja na twardo.
Krok 6:
Następnie całość zalej delikatnie, tężejącą galaretą. Na koniec wstaw do lodówki na kilka godzin, aż całkiem stężeje.
Jeśli szukasz świątecznych inspiracji, to po przepisy zapraszam do zakładki BOŻE NARODZENIE
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Zrobiłam i wszystkim smakowało. W przepisie jest plasterek cytryny na rybie ale na zdjęciu potrawy jej nie ma.
Czy żelatynę dodać do całego wywaru, czy odlać jakąś ilość wywaru? Ile dodać żelatyny?
Go całego wywaru.