X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRóżne przepisyWielkanocWołowina, Cielęcina

Wołowina z warzywami. Przepis krok po kroku.

Wołowina z warzywami. Ta potrawa często przewija się w waszych komentarzach z prośbą o przepis.

Wołowina z warzywami to prawdopodobnie nasze ulubione danie weekendowe. Choć wymaga trochę czasu to jednocześnie jest banalnie proste. Spodoba się każdemu kto nie do końca czuje wołowinę, można wstawić naczynie do zapiekania i w zasadzie o niej zapomnieć. Po 3 godzinach kawałek wołowiny zamienia się w prawdziwe arcydzieło, pachnące pomidorami, śliwkami, leśnymi suszonymi grzybami i jest bajecznie miękkie. Już nigdy nie będziecie mieli problemu z gumowatą, czy żującą się wołowina. Ta potrwa wychodzi za każdym razem. Sprobuj nie pożałujesz!

Wołowina z warzywami

Składniki:

  • 1 kg wołowiny może to być np. antrykot najlepiej z kością
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 korzenia selera
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 100 g mąki pszennej 
  • 200 ml czerwonego wina np. wytrawnego
  • 2 łyżki powideł np. śliwkowych
  • 1 główka czosnku
  • kilka suszonych grzybów
  • 6 ziarenek ziela angielskiego 
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżeczki soli – jedna do przyprawienia mięsa, drugą dodaj do sosu
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Mięso z obu stron przypraw solą i pieprzem. Następnie oprósz je mąką pszenną.

Krok 2:

Patelnie mocno rozgrzej wlej olej i przesmaż wołowinę z każdej strony na rumiany złoty kolor. 

Krok 3:

Obsmażone mięso zdejmij z patelni i odstaw na chwilę na bok. Następnie podsmaż warzywa na tej samej patelni, kolejno jak na zdjęciach. Pod koniec smażenia dodaj ziele angielskie i liść laurowy, aby nabrały aromatu.

Krok 4:

Do przesmażonych warzyw dodaj wino, pogotuj wszystko 1-2 minuty. Przełóż wszystko do naczynia do zapiekania. Ja użyłem żeliwnego. Następnie na warzywach ułóż mięso. 

Krok 5:

Przykryj wszystko pomidorami, ułóż na wierzchu czosnek, przekrojony na pół. Dodaj powidła śliwkowe, grzyby. Następnie zalej wszystko 200 ml wody. Piecz w 180° C przez 3 godziny. 

Na koniec podawaj z ulubionymi dodatkami, ja podałem z polentą! Smacznego! 

 

Jeśli chcesz być ze mną w stałym kontakcie zapraszam na mój FacebookInstagram 

Inne moje sprawdzone i niewątpliwie smaczne przepisy! Idealna golonka pieczona.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Panie Jakubie, jakiś czas temu zrobiłem bigos wg Pana przepisu – wyszedł idealny. Dzisiaj naszło mnie na wołowinę. Właśnie „siedzi” w piekarniku. Nie mam obaw, że się nie uda 🙂
    Pozdrawiam z Wrocławia.

  2. Właśnie wstawiłam do piekarnika 😀 Kuchnia wygląda jakby po niej huragan przeszedł 😀 Czy będzie (kiedyś) możliwość wstawiania zdjęć w komentarzach?

  3. Pozdrawiam Beata, jeśli zrobi się według przepisu jest idealne.
    Dziękuję że jesteś.

  4. Wołowina z warzywami – rewelacyjne danie! Przygotowałam je w szybkowarze (75 minut duszenia w trybie 1). Zamiast pomidorów z puszki użyłam przecieru pomidorowego, a czerwone wino – zastąpiłam różowym półsłodkim. Pycha! Pozdrawiam 🙂

  5. Dziękuję za przepis 🙂 moje pierwsze podejście do wołowiny 🙂 pysznie jest 🙂

  6. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba dzisiaj zrobię. Bardzo dziękuję za inspirację

Sprawdź również