Dania główneRóżne przepisyWielkanocWołowina, Cielęcina
Wołowina z warzywami. Przepis krok po kroku.
Wołowina z warzywami. Ta potrawa często przewija się w waszych komentarzach z prośbą o przepis.
Wołowina z warzywami to prawdopodobnie nasze ulubione danie weekendowe. Choć wymaga trochę czasu to jednocześnie jest banalnie proste. Spodoba się każdemu kto nie do końca czuje wołowinę, można wstawić naczynie do zapiekania i w zasadzie o niej zapomnieć. Po 3 godzinach kawałek wołowiny zamienia się w prawdziwe arcydzieło, pachnące pomidorami, śliwkami, leśnymi suszonymi grzybami i jest bajecznie miękkie. Już nigdy nie będziecie mieli problemu z gumowatą, czy żującą się wołowina. Ta potrwa wychodzi za każdym razem. Sprobuj nie pożałujesz!
Wołowina z warzywami składniki:
- 1 kg wołowiny może to być antrykot najlepiej z kością
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 korzenia selera
- 400 g pomidorów z puszki
- 100 g mąki pszennej
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 główka czosnku
- kilka suszonych grzybów
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 2 łyżeczki soli – jedna do przyprawienia mięsa, drugą dodaj do sosu
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- 200 ml wody
- 3 łyżki oleju roślinnego
Mięso z obu stron przypraw solą i pieprzem. Następnie oprósz je mąką pszenną.
Patelnie mocno rozgrzej wlej olej i przesmaż wołowinę z każdej strony na rumiany złoty kolor.
Obsmażone mięso zdejmij z patelni i odstaw na chwilę na bok. Podsmaż warzywa na tej samej patelni, kolejno jak na zdjęciach. Pod koniec smażenia dodaj ziele angielskie i liść laurowy, aby nabrały aromatu.
Do przesmażonych warzyw dodaj wino, pogotuj wszystko 1-2 minuty. Przełóż wszystko do naczynia do zapiekania. Ja użyłem żeliwnego. Następnie na warzywach ułóż mięso.
Przykryj wszystko pomidorami, ułóż na wierzchu czosnek, przekrojony na pół. Dodaj powidła śliwkowe, grzyby. Zalej wszystko 200 ml wody. Piecz w 180° C przez 3 godziny.
Podawaj z ulubionymi dodatkami, ja podałem z polentą! Smacznego!
Jeśli chcesz być ze mną w stałym kontakcie zapraszam na mój Facebook i Instagram
Panie Jakubie, jakiś czas temu zrobiłem bigos wg Pana przepisu – wyszedł idealny. Dzisiaj naszło mnie na wołowinę. Właśnie „siedzi” w piekarniku. Nie mam obaw, że się nie uda 🙂
Pozdrawiam z Wrocławia.
Właśnie wstawiłam do piekarnika 😀 Kuchnia wygląda jakby po niej huragan przeszedł 😀 Czy będzie (kiedyś) możliwość wstawiania zdjęć w komentarzach?
Jest taki plan, pracujemy nad tym z informatykiem.
Pozdrawiam Beata, jeśli zrobi się według przepisu jest idealne.
Dziękuję że jesteś.
Ja również cieszę się z twojej obecności na naszym blogu. Dzięki tobie mogę robić to co kocham 🙂
Pozdrawiam
super dzięki że jesteś
ile porcji wychodzi z tego kilogramowego kawałka
To porcja dla 4 osób.
A ile porcji wychodzi z tego kilogramowego kawałka
Taka porcja miesa przewidziana jest na 4 osoby.
Danie które jutro zawita na moim stole 🙂
Smacznego!
napewno zrobie wyglada apetycznie .
Będzie mi bardzo miło! Smacznego!
Na bank – skorzystam z innych przepisów 🙂 Pozdrawiam!
Będzie mi bardzo miło!
Wołowina z warzywami – rewelacyjne danie! Przygotowałam je w szybkowarze (75 minut duszenia w trybie 1). Zamiast pomidorów z puszki użyłam przecieru pomidorowego, a czerwone wino – zastąpiłam różowym półsłodkim. Pycha! Pozdrawiam 🙂
O proszę jak kreatywnie! Cieszę się, że Ci smakowało Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z innych moich przepisów
Dziękuję za przepis 🙂 moje pierwsze podejście do wołowiny 🙂 pysznie jest 🙂
Bardzo się cieszę, że wszystko się udało i najważniejsze, że smakowało!
Wygląda bardzo apetycznie. Chyba dzisiaj zrobię. Bardzo dziękuję za inspirację
Aniu, polecam to danie, ono zawsze się udaje i jest niezwykle smaczne. Pozdrawiam jest mi bardzo miło, że korzystasz z moich przepisów.
A czy legawa tez sie nadaj, czy jest za chuda?
Grażynko,
Ligawa trochę za chuda ale spokojnie się nada. Podczas pieczenia wytworzy się dużo smakowitego sosu, przez co mięso nie będzie takie suche. Osobiście wolę tłustsze kawałki wołowiny, trochę poprzerastane. Mają więcej smaku np. pręga 🙂 Zawsze ligawę możesz przerobić na tatara lub strogonow: https://kuron.com.pl/video/tatar-wolowy-na-grzankach/
https://kuron.com.pl/przepisy/boeuf-stroganow/ Pozdrawiam Cieplutko 🙂