X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRóżne przepisyWielkanocWołowina, Cielęcina

Wołowina z warzywami. Przepis krok po kroku.

Wołowina z warzywami. Ta potrawa często przewija się w waszych komentarzach z prośbą o przepis.

 

Wołowina z warzywami to prawdopodobnie nasze ulubione danie weekendowe. Choć wymaga trochę czasu to jednocześnie jest banalnie proste. Spodoba się każdemu kto nie do końca czuje wołowinę, można wstawić naczynie do zapiekania i w zasadzie o niej zapomnieć. Po 3 godzinach kawałek wołowiny zamienia się w prawdziwe arcydzieło, pachnące pomidorami, śliwkami, leśnymi suszonymi grzybami i jest bajecznie miękkie. Już nigdy nie będziecie mieli problemu z gumowatą, czy żującą się wołowina. Ta potrwa wychodzi za każdym razem. Sprobuj nie pożałujesz!

 

Wołowina z warzywami składniki:

 

  • 1 kg wołowiny może to być antrykot najlepiej z kością
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 korzenia selera
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 100 g mąki pszennej 
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 główka czosnku
  • kilka suszonych grzybów
  • 6 ziarenek ziela angielskiego 
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżeczki soli – jedna do przyprawienia mięsa, drugą dodaj do sosu
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki oleju roślinnego

 

Mięso z obu stron przypraw solą i pieprzem. Następnie oprósz je mąką pszenną.

 

Patelnie mocno rozgrzej wlej olej i przesmaż wołowinę z każdej strony na rumiany złoty kolor. 

 

Obsmażone mięso zdejmij z patelni i odstaw na chwilę na bok. Podsmaż warzywa na tej samej patelni, kolejno jak na zdjęciach. Pod koniec smażenia dodaj ziele angielskie i liść laurowy, aby nabrały aromatu.

 

Do przesmażonych warzyw dodaj wino, pogotuj wszystko 1-2 minuty. Przełóż wszystko do naczynia do zapiekania. Ja użyłem żeliwnego. Następnie na warzywach ułóż mięso. 

 

Przykryj wszystko pomidorami, ułóż na wierzchu czosnek, przekrojony na pół. Dodaj powidła śliwkowe, grzyby. Zalej wszystko 200 ml wody. Piecz w 180° C przez 3 godziny. 

 

Podawaj z ulubionymi dodatkami, ja podałem z polentą! Smacznego! 

 

 

Jeśli chcesz być ze mną w stałym kontakcie zapraszam na mój FacebookInstagram 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Monika

    Właśnie wstawiłam do piekarnika 😀 Kuchnia wygląda jakby po niej huragan przeszedł 😀 Czy będzie (kiedyś) możliwość wstawiania zdjęć w komentarzach?

    • Jakub Kuroń

      Jest taki plan, pracujemy nad tym z informatykiem.

  2. Beata

    Pozdrawiam Beata, jeśli zrobi się według przepisu jest idealne.
    Dziękuję że jesteś.

    • Jakub Kuroń

      Ja również cieszę się z twojej obecności na naszym blogu. Dzięki tobie mogę robić to co kocham 🙂

      Pozdrawiam

  3. Beata

    super dzięki że jesteś

  4. JÓZEFA

    ile porcji wychodzi z tego kilogramowego kawałka

    • Jakub Kuroń

      To porcja dla 4 osób.

  5. ja

    A ile porcji wychodzi z tego kilogramowego kawałka

    • Jakub Kuroń

      Taka porcja miesa przewidziana jest na 4 osoby.

  6. Grzegorz

    Danie które jutro zawita na moim stole 🙂

    • Jakub Kuroń

      Smacznego!

  7. teresa

    napewno zrobie wyglada apetycznie .

    • Jakub Kuroń

      Będzie mi bardzo miło! Smacznego!

  8. Mariola

    Na bank – skorzystam z innych przepisów 🙂 Pozdrawiam!

    • Jakub Kuroń

      Będzie mi bardzo miło!

  9. Mariola

    Wołowina z warzywami – rewelacyjne danie! Przygotowałam je w szybkowarze (75 minut duszenia w trybie 1). Zamiast pomidorów z puszki użyłam przecieru pomidorowego, a czerwone wino – zastąpiłam różowym półsłodkim. Pycha! Pozdrawiam 🙂

    • Jakub Kuroń

      O proszę jak kreatywnie! Cieszę się, że Ci smakowało Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z innych moich przepisów

  10. MaggieTomczyk

    Dziękuję za przepis 🙂 moje pierwsze podejście do wołowiny 🙂 pysznie jest 🙂

    • Jakub Kuroń

      Bardzo się cieszę, że wszystko się udało i najważniejsze, że smakowało!

  11. Ania

    Wygląda bardzo apetycznie. Chyba dzisiaj zrobię. Bardzo dziękuję za inspirację

    • Jakub Kuroń

      Aniu, polecam to danie, ono zawsze się udaje i jest niezwykle smaczne. Pozdrawiam jest mi bardzo miło, że korzystasz z moich przepisów.

  12. Grazyna

    A czy legawa tez sie nadaj, czy jest za chuda?

Sprawdź również