Ryż
Ryż po ampurdańsku – Arroz Al Ampurdán
Składniki
- 1 kg kurczaka
- 400 g ryżu
- 200-300 g mięsa z krabów (np. z puszki)
- 3 ząbki czosnku
- 200 g pomidorów
- 50 g słoniny
- 1 szklanka oliwy
- 1 czerwona papryka
- natka pietruszki
- mielona czerwona papryka
Sposób przygotowania
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy mocno oliwę i smażymy na niej pokrajaną w kostkę słoninę. Kiedy nabierze złotego koloru wkładamy kurczaka pokrajanego na kilka kawałków. Dobrze zrumienione kawałki mięsa ze wszystkich stron wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu. Do oliwy wkładamy mięso krabów, przesmażamy z obu stron, również wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu. Kolejno wrzucamy do garnka obrane ze skórki pomidory (bez pestek) oraz posiekany czosnek, następnie dusimy pod przykryciem, aż masa nabierze konsystencji puree. Wkładamy mięso kurczaka i dusimy w sosie na małym ogniu przez około pięć minut. Dodajemy kraby i dusimy dalej, posypując pod koniec mieloną papryką. Wsypujemy umyty w zimnej wodzie ryż. Zalewamy ciepłą wodą (ok. 1,25 litra), po czym doprowadzamy do wrzenia na silnym ogniu, mieszamy i gotujemy przez 20 minut, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki, ale nie rozgotowany. Tuż przed zdjęciem z ognia wkładamy pokrajaną w paseczki paprykę. Podajemy w garnku, w którym potrawa się gotowała.