Przepis
Przekąski na ciepło
Dorsz „pokruszony” – Bacalao desmigado
Składniki
- 500 g dorsza
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 6 łyżek śmietany
- 6 łyżek oliwy
- sok i skórka z połowy cytryny
- sól, pieprz
- 4 trójkątne kromki pieczywa pszennego.
Sposób przygotowania
Wkładamy sprawionego i umytego dorsza do garnka, zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 10 minut. Zdejmujemy skórę z ryby i wyjmujemy ości, a mięso bardzo dokładnie ucieramy lub miksujemy z czosnkiem, dwiema łyżeczkami śmietany i czterema łyżeczkami oliwy, aż całość nabierze konsystencji puree. Masę wkładamy do niewielkiego garnka, który należy wstawić do większego, pełnego wody. Stawiamy na ogniu i podgrzewamy. Dodajemy sok i drobno posiekaną skórkę z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na reszcie oliwy 4 trójkątne grzanki, nakładamy na nie grubą warstwę masy i natychmiast podajemy.