Przepis
Ciasta i ciastka
Parfait czekoladowo-orzechowe
Składniki
- 200 g cukru pudru
- 200 ml śmietany 30-36%
- 150 g czekolady
- 150 g orzechów włoskich lub laskowych
- 70-80 ml wody
- 4 białka
Sposób przygotowania
Zaczynamy od przygotowania masy na parfait. Rozpuszczamy cukier w wodzie i podgrzewamy, aż uzyskamy gęsty syrop. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której powoli wlewamy gesty, gorący syrop, cały czas masę ubijając. Następnie ubijamy śmietanę i łączymy ją z kremem z białek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy z posiekanymi drobno orzechami i dodajemy do masy na parfait. Po dokładnym wymieszaniu wlewamy do formy, którą dodatkowo możemy posypać 2 łyżkami mielonych orzechów. Wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika.