Baranina, JagnięcinaPotrawy z grilla
Baranina w koszyczkach z grilla Macieja Kuronia
Składniki
- 1 kg baraniej karkówki
- 10 dkg małych pieczarek
- 10 dkg marynowanych w oleju suszonych pomidorów
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka jabłkowego octu
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki wywaru z baranich kości
- 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka grubo mielonej morskiej soli (może być zwykła)
- 1/4 łyżeczki grubo mielonego wielokolorowego pieprzu
- 2 gałązki świeżego rozmarynu (można zastąpić suszonym)
- kilka gałązek mięty (najlepiej świeżej)
Sposób przygotowania
Mięso oddzielamy od kości (z których przygotowujemy wywar z odrobiną soli) i kroimy na dość spore kawałki. Cebulę kroimy na ćwiartki. Do ciepłego wywaru wlewamy wino, ocet i oliwę, dodajemy paprykę, sól i pieprz, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Układamy w misce warstwę mięsa, grzyby, pomidory i cebulę z czosnkiem, przykrywamy warstwą pozostałego mięsa, na wierzch układamy rozmaryn i miętę, zalewamy marynatą, szczelnie zamykamy i marynujemy w lodówce prznajmniej 12 godzin. Układamy w koszyczkach grillowych (można nadziewać na szpikulec lub patyczki) naprzemiennie wszystkie zamarynowane składniki. Rozgrzewamy grill do bardzo wysokiej temperatury (ponad 200*C) i szybko opiekamy z wszystkich stron, tak aby białko zawarte w mięsie ścięło się jak najszybciej. Zmniejszamy temperaturę do średniej (około 150-170*C) i pieczemy smarując pozostałą marynatą, odwracając co około 10 do 15 minut. Możemy podawać z pieczonymi na grillu ziemniaczkami. Smacznego