Przepis
Warzywa faszerowane
Pomidory faszerowane serem owczym – 1
Składniki
- 8 dużych, dojrzałych pomidorów
- 400 g bryndzy
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek tartej bułki
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka oleju
- po1 łyżeczce: świeżej, posiekanej bazylii i pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Pomidory myjemy, ścinamy im czapeczki i wydrążamy środki. Posypujemy solą i pieprzem. Czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną soli, mieszamy z bryndzą, pokrojonymi w drobną kostkę czapeczkami, bułką tartą i ziołami. Układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym, posmarowanym masłem. Skrapiamy olejem i sokiem z przetartych wydrążonych środków pomidorów. Zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200ºC.