Niedawno w związku z sezonem grzybowym napisałem dla Was przepis na zupę grzybową. We wpisie obiecałem kolejny przepis, tym razem na makaron z sosem grzybowym, co niniejszym teraz czynię. Nie wiadomo jak długo potrwa wysyp grzybów, dlatego zalecam korzystać z tego stanu rzeczy. Oczywiście część zbiorów tak jak ja możecie ususzyć i wykorzystywać potem cały rok, ale nic nie zastąpi smaku sosów, zup czy farszy na bazie świeżych grzybów.
Makaron z sosem grzybowym
Składniki:
250 g makaronu, ja użyłem tagliatelle
1 łyżka masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 g świeżych leśnych grzybów, ja użyłem podgrzybków
250 ml słodkiej śmietanki 18% lub 30% UHT
3/4 szklanki wody z gotowania makaronu
ser parmezan
natka pietruszki
sól, czarny świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
W garnku zagotuj 2,5 l osolonego wrzątku. Wrzuć makaron, gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. zajmij się sosem.
Na patelni rozpuść masło, kiedy zacznie się pienić wsyp pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy będzie szklista dodaj plastry świeżych podgrzybków i drobno posiekany czosnek. Dopraw zawartość patelni solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, smaż 5 minut od czas do czasu mieszając (grzyby powinny zmięknąć, ale nie rozpadać się).
Krok 2:
Do podsmażonych podgrzybków z cebulą wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu.
Krok 3:
Kiedy makaron będzie al dente odcedź go, pozostaw jednak 3/4 wody z gotowania makaronu (to ważna baza sosu). Do sosu grzybowego dodaj odcedzony makaron, wodę z gotowania makaronu.
Krok 4:
Potrawę gotuj na małym ogniu około 3-4 minuty, aż sos nabierze kremowej konsystencji. Na końcu dodaj starty parmezan i posiekaną natkę pietruszki. Specjalnie nie napisałem ile macie dodać tych ostatnich dwóch składników, zdajcie się na swój smak 😉
Makaron z sosem grzybowym podawaj od razu. Na stole postaw parmezan i posiekaną natkę, aby każdy mógł sobie dołożyć. Jeżeli chcecie aby danie było bardziej szlachetne, skropcie je jeszcze kilkoma kroplami oliwy truflowej.
Przepis jest banalnie prosty, ale w razie jakichkolwiek pytań jestem do Waszej dyspozycji. Piszcie komentarze, chętnie odpowiem na wszystkie 🙂 SMACZNEGO!!!
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Czy suszone grzyby po namoczeniu tez się nadadzą do sosu?
Jak najbardziej 🙂
Nie napisałeś kiedy czosnek wchodzi.
Świeże grzyby mam cały rok. Mocno nasolone.
Racja już poprawiłem przepis. Dzięki za zwrócenie uwagi.
Komentarze na blogu to jak opcja autokrety 😉
Pozdrawiam