Dania główneGrzybyMakaron
Makaron z sosem grzybowym-krok po kroku
Niedawno w związku z sezonem grzybowym napisałem dla Was przepis na zupę grzybową. We wpisie obiecałem kolejny przepis, tym razem na makaron z sosem grzybowym, co niniejszym teraz czynię. Nie wiadomo jak długo potrwa wysyp grzybów, dlatego zalecam korzystać z tego stanu rzeczy. Oczywiście część zbiorów tak jak ja możecie ususzyć i wykorzystywać potem cały rok, ale nic nie zastąpi smaku sosów, zup czy farszy na bazie świeżych grzybów.
Makaron z sosem grzybowym
Składniki:
- 250 g makaronu np. tagliatelle
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g świeżych leśnych grzybów np. podgrzybków
- 250 ml słodkiej śmietanki 18% lub 30% UHT
- 3/4 szklanki wody z gotowania makaronu
- ser parmezan
- natka pietruszki
- sól, czarny świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
W garnku zagotuj 2,5 l osolonego wrzątku. Wrzuć makaron, gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. zajmij się sosem.
Na patelni rozpuść masło, kiedy zacznie się pienić wsyp pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy będzie szklista dodaj plastry świeżych podgrzybków i drobno posiekany czosnek. Dopraw zawartość patelni solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, smaż 5 minut od czas do czasu mieszając (grzyby powinny zmięknąć, ale nie rozpadać się).
Krok 2:
Do podsmażonych podgrzybków z cebulą wlej śmietanę, następnie dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu.
Krok 3:
Kiedy makaron będzie al dente odcedź go, pozostaw jednak 3/4 wody z gotowania makaronu (to ważna baza sosu). Do sosu grzybowego dodaj odcedzony makaron, wodę z gotowania makaronu.
Krok 4:
Potrawę gotuj na małym ogniu około 3-4 minuty, aż sos nabierze kremowej konsystencji. Na końcu dodaj starty parmezan i posiekaną natkę pietruszki. Specjalnie nie napisałem ile macie dodać tych ostatnich dwóch składników, zdajcie się na swój smak 😉
Makaron z sosem grzybowym podawaj od razu. Na stole postaw parmezan i posiekaną natkę, aby każdy mógł sobie dołożyć. Jeżeli chcecie aby danie było bardziej szlachetne, skropcie je jeszcze kilkoma kroplami oliwy truflowej.
Przepis jest banalnie prosty, ale w razie jakichkolwiek pytań jestem do Waszej dyspozycji. Piszcie komentarze, chętnie odpowiem na wszystkie 🙂 SMACZNEGO!!!
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook i na moją grupę.
Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<
Czy suszone grzyby po namoczeniu tez się nadadzą do sosu?
Jak najbardziej 🙂
Nie napisałeś kiedy czosnek wchodzi.
Świeże grzyby mam cały rok. Mocno nasolone.
Racja już poprawiłem przepis. Dzięki za zwrócenie uwagi.
Komentarze na blogu to jak opcja autokrety 😉
Pozdrawiam