X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneGrzybyMakaron

Makaron z sosem grzybowym-krok po kroku

  Niedawno w związku z sezonem grzybowym napisałem dla Was przepis na zupę grzybowąWe wpisie obiecałem kolejny przepis, tym razem na makaron z sosem grzybowym, co niniejszym teraz czynię. Nie wiadomo jak długo potrwa wysyp grzybów, dlatego zalecam korzystać z tego stanu rzeczy. Oczywiście część zbiorów tak jak ja możecie ususzyć i wykorzystywać potem cały rok, ale nic nie zastąpi smaku sosów, zup czy farszy na bazie świeżych grzybów.  
   
 

Makaron z sosem grzybowym

Składniki:

  • 250 g makaronu, ja użyłem tagliatelle
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g świeżych leśnych grzybów, ja użyłem podgrzybków
  • 250 ml słodkiej śmietanki 18% lub 30% UHT
  • 3/4 szklanki wody z gotowania makaronu
  • ser parmezan
  • natka pietruszki
  • sól, czarny świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

W garnku zagotuj 2,5 l osolonego wrzątku. Wrzuć makaron, gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. zajmij się sosem. Na patelni rozpuść masło, kiedy zacznie się pienić wsyp pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy będzie szklista dodaj plastry świeżych podgrzybków. Dopraw zawartość patelni solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, smaż 5 minut od czas do czasu mieszając (grzyby powinny zmięknąć, ale nie rozpadać się).  

Krok 2:

Do podsmażonych podgrzybków z cebulą wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu.  

Krok 3:

Kiedy makaron będzie al dente odcedź go, pozostaw jednak 3/4 wody z gotowania makaronu (to ważna baza sosu). Do sosu grzybowego dodaj odcedzony makaron, wodę z gotowania makaronu.  

Krok 4:

Potrawę gotuj na małym ogniu około 3-4 minuty, aż sos nabierze kremowej konsystencji. Na końcu dodaj starty parmezan i posiekaną natkę pietruszki. Specjalnie nie napisałem ile macie dodać tych ostatnich dwóch składników, zdajcie się na swój smak 😉     Makaron z sosem grzybowym podawaj od razu. Na stole postaw parmezan i posiekaną natkę, aby każdy mógł sobie dołożyć. Jeżeli chcecie aby danie było bardziej szlachetne, skropcie je jeszcze kilkoma kroplami oliwy truflowej. Przepis jest banalnie prosty, ale w razie jakichkolwiek pytań jestem do Waszej dyspozycji. Piszcie komentarze, chętnie odpowiem na wszystkie 🙂 SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również