Pierś bażanta faszerowana pieczarkami to świetna propozycja na obiad! To danie z pewnością jest łatwe w przygotowaniu i zawsze dobrze się prezentuje na stole. Bażant świetnie pasują do kaszy, ziemniaków, ryżu, ale możesz je podać również z buraczkami czy kapustą na ciepło. Na mojej stronie znajdziesz też mnóstwo ciekawych przepisów na inne dania obiadowe.
PIERŚ BAŻANTA FASZEROWANA PIECZARKAMI
Składniki:
- 4-8 (zależnie od wielkości) piersi bażanta
- 250 g pieczarek
- 100 g mielonego mięsa np. z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 25 ml brandy
- świeże zioła np. koperek lub natka pietruszki
- 50 ml śmietany 30%
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- ew. 1 łyżeczka zielonego, czerwonego lub czarnego pieprzu w ziarnach
Pierś bażanta faszerowana pieczarkami
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Mielonego kurczaka miksujemy w malakserze na gładką masę z jajem, posiekanym czosnkiem, śmietaną i brandy. Doprawiamy solą. Dodajemy pokruszone ziarna pieprzu.
Krok 2:
Pieczarki bardzo drobno siekamy, smażymy na maśle, aż odparuje cała woda. Następnie studzimy i dodajemy je do farszu. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy. Możemy dodać posiekany koperek lub natkę.
Krok 3:
Następnie wąskim nożem lub palcem robimy otwór wzdłuż bażancich piersi. Uważamy, żeby ich nie rozerwać. Faszerujemy. Nafaszerowane piersi oprószamy solą i pieprzem.
Krok 4:
Na koniec smażymy na oleju na wolnym ogniu lub pieczemy w piekarniku. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i żurawinami lub smażonymi, niesłodzonymi jabłkami.
Pierś bażanta faszerowana pieczarkami
Smacznego!
Więcej przepisów np. na przekąski znajdziesz >> TUTAJ<<
Pamiętaj, że jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.