Przepis
Warzywa faszerowane
Papryka faszerowana mięsem i kuskusem
Składniki
- 4 duże papryki ( takich na ok. 10 cm wysokości i takim samym przekroju )
- 2 średniej wielkości cebule
- 40 dag piersi z kurczaka
- 1/4 szklanki kuskusu
- 1/3 szklanki wrzącej wody
- 3 łyżki pokrojonego koperku
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 1/3 płaskiej łyżeczki soli
- 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu mielone
Sposób przygotowania
Mięso zmielić . Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Kuskus zalać w miseczce wodą . Wymieszać mięso , cebulę , kuskus, jajko, koper, sól, pieprz- wyrabiając dokładnie. Papryki nadziać farszem . Ułożyć w wysokim pojemniku parowaru .Ustawić go jako drugi od dołu. Nastawić parowar na 30 minut i tyle gotować papryki .Wyjąć papryki na talerz i wystudzić . Ostrym nożem pokroić w plastry ( każdą na 4 ) .Ułożyć na półmisku. Podawać z ketchupem , majonezem, sosem tatarskim .