Przepis
Przetwory
Korniszony
Składniki
- 1 kg małych ogórków
- 250 ml octu winnego 6%
- 10 ząbków czosnku
- 2–3 goździki
- ziarna ziela angielskiego, pieprzu, kilka listków
- laurowych
- 300 g soli
- kilka łyżek cukru
Sposób przygotowania
Wczesną jesienią można kupić lub jeszcze lepiej gdy ktoś ma działkę – zebrać, małe ogóreczki, które nie zdążą już wyrosnąć. Wybieramy ładne, małe, foremne sztuki i moczymy je w wodzie. Po mniej więcej godzinie rozkładamy je na suchej ściereczce, po czym przesypujemy solą i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 24 godziny. Następnego dnia zlewamy sok i po osączeniu ogórków z solanki wkładamy je do słoików dodając obrany czosnek. Przygotowujemy zalewę gotując razem 350 ml wody, ocet i przyprawy. Ogórki zalewamy gorącym wywarem. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10 min w temp. 85-90ºC.