X

Czego szukasz?

Przepis
Przetwory

Marmolada pomarańczowa

Składniki

  • 1 kg pomarańczy
  • 1 kg cukru pudru
  • 250 ml wody

Sposób przygotowania

Wyszorowane szczoteczką pomarańcze kroimy w cząstki. Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Powoli podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy. Gdy syrop się zagotuje wkładamy pomarańcze i od momentu, gdy syrop zacznie wrzeć, gotujemy pomarańcze 5 minut. Studzimy. Powtarzamy tę czynność jeszcze dwa razy. Zdejmujemy z wierzchu pianę. Po ostatnim zagotowaniu gorącą marmoladę od razu przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy, pozostawiamy do ostudzenia, przechowujemy w chłodnym miejscu.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również