Przepis
Składniki
- 5 małych główek białej kapusty
- 700 g marchwi
- 700 g buraczków
- 3 główki czosnku
- 2 czuszki
- 1 czubata łyżka soli na 1 l wody
- ew. strąk czerwonej papryki
Sposób przygotowania
Gotujemy garnek wody i studzimy. Główki kapusty myjemy, usuwamy brzydkie liście z wierzchu i kroimy każdą główkę na ćwiartki (uwaga! - nie usuwamy głąbów). Buraczki i marchewkę obieramy ze skórki, płuczemy i osączamy. Najlepiej jest zetrzeć warzywa na grubej tarce do jarzyn. Paprykę słodką myjemy, usuwamy z niej gniazdo nasienne i kroimy ją w paski. Mieszamy w dużym kamionkowym garnku ćwiartki kapusty, utarte warzywa i paprykę. Czosnek obieramy i dodajemy poszczególne ząbki w całości do kapusty. Dodajemy dwa strączki ostrej papryczki i zalewamy całość wodą wymieszaną z solą, ta, żeby przykryć zawartość garnka. Na wierzchu kładziemy spodeczek lub talerzyk i dociskamy go. Stawiamy garnek w chłodnym miejscu. Po 3-5 dniach kapusta jest gotowa.