X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskiePrzekąski

Ziemniaczane kulki z kozim serem

Kapitalnie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku z nutą ciągnącego sera. Takie właśnie są ziemniaczane kuleczki z mojego przepisu. Nie dość, że pyszne to jeszcze zero waste, jeśli wykorzystacie ziemniaki z poprzedniego dnia. Do środka dodałem ulubioną mieszankę przypraw oraz kozi ser twardy dojrzewający. Przepis na ziemniaczane kulki z kozim serem poniżej:

Ziemniaczane kulki z kozim serem

Składniki:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 g mąki pszennej (około 2/3 szklanki)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (50 g)
  • 50 g startego koziego sera twardego dojrzewającego 
  • 1 jajko L
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 4 łyżki bułki tartej – do obtoczenia kulek przed smażeniem
  • olej do głębokiego smażenia np. rzepakowy

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Ostudzone ziemniaki zmiel w maszynce do mielenia lub np. przeciśnij przez praskę. Śmiało możesz wykorzystać ziemniaki z wczorajszego obiadu.

Krok 2:

Do rozdrobnionych ziemniaków dodaj dwa rodzaje mąki, następnie starty ser, jajko oraz przyprawy.

Krok 3:

Wilgotnymi dłońmi uformuj niewielkie kulki. Następnie obtocz je w bułce tartej.

Krok 4:

Smaż w głębokim oleju przez 3-4 minuty, aż zrobią się rumiane. Na koniec odsącz z nadmiaru tłuszczu.

Podawaj na ciepło np. z ulubionymi sosami. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na przekąski znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również