Potrawy wegetariańskiePrzekąski
Ziemniaczane kulki z kozim serem
Kapitalnie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku z nutą ciągnącego sera. Takie właśnie są ziemniaczane kuleczki z mojego przepisu. Nie dość, że pyszne to jeszcze zero waste, jeśli wykorzystacie ziemniaki z poprzedniego dnia. Do środka dodałem ulubioną mieszankę przypraw oraz kozi ser twardy dojrzewający. Przepis na ziemniaczane kulki z kozim serem poniżej:
Ziemniaczane kulki z kozim serem
Składniki:
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 100 g mąki pszennej (około 2/3 szklanki)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (50 g)
- 50 g startego koziego sera twardego dojrzewającego
- 1 jajko L
- ½ łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki chili w proszku
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- 4 łyżki bułki tartej – do obtoczenia kulek przed smażeniem
- olej do głębokiego smażenia np. rzepakowy
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Ostudzone ziemniaki zmiel w maszynce do mielenia lub np. przeciśnij przez praskę. Śmiało możesz wykorzystać ziemniaki z wczorajszego obiadu.
Krok 2:
Do rozdrobnionych ziemniaków dodaj dwa rodzaje mąki, następnie starty ser, jajko oraz przyprawy.
Krok 3:
Wilgotnymi dłońmi uformuj niewielkie kulki. Następnie obtocz je w bułce tartej.
Krok 4:
Smaż w głębokim oleju przez 3-4 minuty, aż zrobią się rumiane. Na koniec odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Podawaj na ciepło np. z ulubionymi sosami.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na przekąski znajdziesz >> TUTAJ <<