Dania główneZupy
Szybkie gazpacho z sokiem pomidorowym
Szybkie gazpacho z sokiem pomidorowym, to bez wątpienia pyszne i idealne danie na letnie upały. Przygotowanie zupy zajmie Wam dosłownie chwilkę i będziecie mogli cieszyć się smakiem. A pomidory mamy coraz smaczniejsze w sklepach i na straganach. Wiec to idealny czas na gazpacho! Koniecznie powtórzcie ten przepis w domu, jestem pewny, że nie będzie to pierwszy i ostatni raz 🙂
Szybkie gazpacho z sokiem pomidorowym
Składnik:
- 500 g pomidorów (4szt.)
- 2 spiczaste papryki
- 340 g ogórków świeżych (2 szt.)
- 1 czerwona cebula (100 g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka soku pomidorowego (250 ml)
- 2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz
Do podania:
- grzanki, oliwa i bazylia
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Pomidory sparz wrzątkiem, następnie obierz ze skórki.
Krok 2:
Papryki opiecz na grillu przez 15 minut. Gdy ostygną usuń skórkę, następnie gniazda nasienne.
Krok 3:
Ogórki obierz, następnie podziel na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i podziel na ćwiartki. Czosnek obierz z łupin.
Krok 4:
Warzywa zmiksuj na grudkowatą, niejednolitą masę. Następnie do zupy dodaj sok pomidorowy, ocet oraz solą i pieprzem. Gazpacho odstaw do lodówki. Na koniec polej oliwą.
Serwuj np. z grzanką i listkami bazylii. Jeśli masz ochotę do pokrusz jeszcze fetę lub kozi twardy ser.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych inspiracji na zupy znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!