DziczyznaWieprzowina
Schab z boczkiem z koszyczka
Składniki
- 1 kg schabu wieprzowego (lub z dzika)
- 1 kg boczku wieprzowego wędzonego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka jagód jałowca
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka wielokolorowego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 6 jagód angielskiego ziela
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki majeranku
- 3 łyżki sosu Worcestershire
- 6 łyżek octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki czerwonego Tabasko
- 1 kieliszek (250g) czerwonego wytrawnego wina
- 1 kieliszek (50g) nalewki z głogu (może być jałowcówka)
- 2 cebule
- 2 główki czosnku
- Składniki na glazurę:
- 2 łyżki miodu
- 2 kieliszki (100g) nalewki z głogu (może być jałowcówka)
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 słój (0,9 litra) pasteryzowanych pomidorów
- 1 główka czosnku
- 1 marynowana papryczka jalapeno (może być inna pikantna)
- sól i pieprz do smaku
- marynata pozostała z marynowania mięsa
Sposób przygotowania
Wszystkie suche przyprawy rozetrzeć w moździerzu z solą. Natrzeć mieszanką schab i boczek pokrajany w plastry o grubości około 1 cm.
Przygotować marynatę: wymieszać sos Worcestershire, sos Tabasco ze szklanką wody. Zagotować. Cebulę pokroić w półtalarki a czosnek posiekać. Wrzucić do wrzątku i gotować 5 minut. Wlać ocet balsamiczny, wino, i nalewkę, więcej nie gotować. Nakryć przykrywką i odstawić do wystudzenia. Wyjąć z zalewy cebulę i czosnek.
Układać mięso w misce warstwami, przesypując cebulą i czosnkiem i polewając marynatą.
Marynować w lodówce (temp około 5*C) przez trzy dni.
Wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Plastry schabu i boczku przekrajać na połowę i układać w koszyczkach do grillowania (lub nadziać na szpikulce), naprzemian schab i boczek.
Grillować na bardzo gorącym węglu po około 3 minuty z każdej strony (razem około 12 minut) smarując każdą upieczoną stronę glazurą.Przygotowanie glazury: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać blenderem.Podawać z ziemniakami z grilla i serem mozarella z pomidorem i kaparami.