Przetwory
Pomarańcze marynowane
Składniki
- 1 kg pomarańczy
- 200 g płynnego miodu
- 350 ml białego octu winnego 6%
- 200 g cukru
- kawałek kory cynamonowej (5 cm)
- po 1 łyżce: nasion kolendry i zielonego kardamonu
- po pół łyżeczki: czarnego pieprzu i goździków
Sposób przygotowania
Pomarańcze szorujemy szczoteczką, polewamy wrzątkiem, wycieramy i kroimy w plastry po 5 mm. Układamy je jeden na drugim w rondlu i zalewamy taką ilością wody, żeby były przykryte. Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny, następnie układamy je na sicie i osączamy. Przyprawy: cynamon, kolendrę i kardamon prażymy na suchej patelni ciągle mieszając, gdy zacznie się z nich wydobywać silny aromat, zdejmujemy patelnię z ognia i tłuczemy wszystkie przyprawy, najlepiej w moździerzu. Do rondla z grubym dnem wlewamy ocet, miód, wsypujemy cukier i rozdrobnione przyprawy. Podgrzewamy mieszając, żeby cukier się rozpuścił, gdy marynata zacznie się gotować nadal ja mieszamy i gotujemy 10 minut. Następnie wkładamy do niej pomarańcze. Gotujemy razem pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 minut. Plastry pomarańczy powinny być szkliste. Pomarańcze przekładamy do wyparzonych słoików. Dodajemy do każdego słoiczka trochę goździków i czarnego pieprzu. Zalewamy marynatą. Słoiki zakręcamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Podajemy do mięs.