Przepis
Przetwory
Śliwki marynowane
Składniki
- 1 kg twardych śliwek węgierek
- 250 ml octu spirytusowego 10%
- 700 g cukru
- 500 ml wody
- 80 g czarnej gorczycy
- pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania
Śliwki myjemy, przepoławiamy i wyjmujemy z nich pestki. Wlewamy do garnka wodę, ocet, cukier i sól. Gotujemy, aż cukier całkowicie się rozpuści, wtedy wkładamy do marynaty śliwki i gotujemy je na małym ogniu mniej więcej 10 minut, aż zrobią się szkliste. Słoiki wyparzamy. Śliwki wyjmujemy łyżką cedzakową z marynaty i układamy w słoikach. Gorczycę mielimy i mieszamy z marynatą, po czym zalewamy nią śliwki w słoikach. Zakręcamy je i pasteryzujemy od 15-30 minut w temperaturze 80ºC, zależnie od ich wielkości (najdłużej litrowe, najkrócej pół litrowe).