X

Czego szukasz?

Przepis
Przetwory

Konfitura cytrynowa

Składniki

  • 2 kg cytryn
  • 2,5 kg cukru
  • 1 l wody

Sposób przygotowania

Cytryny szorujemy szczoteczką, wyparzamy wrzątkiem i osuszamy. Zalewamy je wodą i gotujemy 20 minut. Odlewamy wodę po gotowaniu, cytryny kroimy w cząstki, usuwamy pestki. Następnie zalewamy je na kilka godzin zimną wodą, średnio co godzinę ją zmieniając. Cukier i litr wody gotujemy, aż powstanie syrop. Gdy będzie się gotował wrzucamy do środka cytryny i gotujemy 10 minut na pełnym ogniu, a następnie 2 godziny na małym. Garnek zestawiamy z ognia. Następnego dnia smażymy konfiturę jeszcze przez pół godziny i nakładamy do wyparzonych słoiczków. Od razu zakręcamy.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również