Dania główneWieprzowina
Polędwiczka marynowana w musztardzie z sosem paprykowym. Przepis krok po kroku.
W codziennym gotowaniu najbardziej cenie sobie szybkość przygotowania potrawy oraz bez wątpienia unikalny smak. Idealnym połączeniem tych dwóch cech jest polędwiczka marynowana w musztardzie z sosem paprykowym. Smakuje wybitnie i przygotujesz to danie w mig 😉
Polędwiczka marynowana w musztardzie z sosem paprykowym
Składniki:
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka miodu np. lipowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy np. sarepskiej
- sól, pieprz
Sos:
- 1 cebula czerwona
- 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowy
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka papryki w proszku
- 1 słoiczek Sosu meksykańskiego
- 100 ml wody
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Polędwiczkę oczyść z błon. Natrzyj solą i pieprzem, następnie dodaj olej, sos sojowy, rozdrobniony czosnek, miód oraz Musztardę. Całość odstaw na minimum 30 minut, jeśli masz możliwość to odstaw na całą noc.
Krok 2:
Zamarynowaną polędwiczkę podsmaż na suchej mocno rozgrzanej patelni. Przełóż do naczynia do zapiekania, następnie piecz w 180°C przez 20 minut.
Krok 3:
W tym czasie przygotuj sos. Po pierwsze na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w piórka, razem z papryką pokrojoną w paski. Po drugie po 5 minutach kiedy się zrumienią i zmiękną, wsyp czosnek oraz cukinię. Smaż 2-3 minuty, wsyp paprykę w proszku. Następnie dodaj całą cały Sos Kielecki meksykański oraz wodę. Duś około 5 minut, dopraw solą i pieprzem. Polędwiczkę po upieczeniu połóż na desce do krojenia, odczekaj 5 minut następnie pokój w plastry. Smak z pieczenia mięsa można dodać do sosu paprykowego. Plastry wieprzowiny podawaj z sosem paprykowym i natką pietruszki. To danie świetnie smakuje np. z ryżem lub kawałkiem pieczywa.
Kluczowa jest marynata
Wiadomo że w procesie przygotowania mięsa, kluczowa jest marynata. Dlatego wybrałem jako główny składnik musztardę. Jest to grubo mielona musztarda o dość ostrym, ziołowym smaku, przygotowana na bazie aromatycznego, białego wina. Jako baza smakowa sprawdziła się super. Dzięki niej polędwiczka marynowana w musztardzie z sosem paprykowym skruszała i w krótkim czasie przeszła cudownym aromatem gorczycy i pozostałych przypraw.
Niebiański sos
W czasie kiedy polędwiczka się piekła, przygotowałem niebiański sos na bazie papryki. Kiedy brakuje czasu, ułatwiam sobie życie w kuchni. Dlatego użyłem sosu który zrobi za nas całą robotę. Połączy smak warzyw i przekształci składniki w perfekcyjną całość. Podsmażone warzywa podlałem, sos meksykański, który cechuje się zdecydowanym pomidorowo – paprykowym smakiem i wyjątkowym aromatem świeżych ziół. Po upieczeniu polędwiczkę kroimy w cienkie plastry i układamy na sosie paprykowym. Dopiero wtedy danie jest kompletne. Cudowny smak musztardy łączy się sosem paprykowym, a kruche mięso pięknie komponuje się z warzywami. Dla wyjątkowo wygłodniałych osobników, można ugotować ryż. Jeżeli tak jak ja lubisz szybkie i pyszne potrawy, to polędwiczka marynowana w musztardzie z sosem paprykowym jest daniem właśnie dla Ciebie.
Zapraszam wypróbowania przepisu krok po kroku. A jeżeli zdecydujesz się na przygotowanie tej potrawy, napisz jak twoje wrażenia.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, ale nie tylko mięsnych propozycji obiadowych znajdziesz >>TUTAJ<<
Witam a gdzie można kupić taką musztardę i sos?
We wszystkich większych sklepach i oczywiście w sieci sklepów „SPOŁEM”