Wołowina, Cielęcina
Vol–au–vent z wołowiną Agathy Christie
Składniki
Ciasto francuskie
- 50 dag mąki pszennej
- 25 dag masła
- szklanka lub trochę więcej wody
- sól
Farsz
- 500 g wołowiny (pierwsza krzyżowa)
- duża cebula
- 1 pomidor
- łyżka smalcu
- kminek
- majeranek
- sól
Sposób przygotowania
Ciasto francuskie Do przesianej mąki dodać połowę masła w małych kawałkach, posiekać nożem. Ciasto polać osoloną wodą i zagnieść gładkie ciasto. Wywałkować na kształt prostokąta o boku 20 na 15 cm. Połowę prostokąta posmarować pozostałym masłem, złożyć obie połówki i dobrze przycisnąć. Powtórnie wywałkować. Złożyć trzykrotnie, zawinąć w wilgotną ściereczkę i odstawić na parter lodówki na 2 godz. Wałkowanie, składanie i chłodzenie ciasta powtórzyć dwukrotnie. Obecnie znacznie łatwiej jest kupić gotowe, zamrożone ciasto francuskie. 30 dag ciasta francuskiego wywałkować, wyciąć krążek o śred. 20 cm i położyć go na natłuszczonej blasze. Na krążek położyć talerzyk o śred. ok. 15 cm ,obrysować nożem i naciąć do połowy grubości ciasta. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 20 min. Wyrośnięty środek ciasta odciąć nożem i użyć jako pokrywkę. We wgłębienie ciasta nałożyć przygotowaną gorącą wołowinę, przykryć pokrywką z ciasta, podawać najlepiej z sosem grzybowym ( w Anglii podaje się z pieczarkowym).
Przygotowanie farszu Mięso pokroić w małą kostkę, cebulę posiekać i podsmażyć na smalcu, dodać mięso i smażyć mieszając. Kiedy mięso się zrumieni, posolić, wlać połowę wina wymieszanego z wodą, dodać majeranek i kminek, dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu pod koniec gotowania dodać sparzony i pokrojony pomidor zalać resztką wina, dusić do miękkości.