Dania główneWieprzowina
Żeberka duszone z cebulą
Są tu fani żeberek? Ja podnoszę obie ręce, bo uwielbiam, zarówno wieprzowe jak i wołowe. Dobrze zrobione żeberka to kruche, soczyste mięso, które dosłownie rozpływa się w ustach. Dzisiaj mam dla Was żeberka duszone z cebulą. Prosty i szybki w wykonaniu przepis. Jedynie marynowanie zajmie Wam chwilkę, ale jak nie macie czasu to kilka godzin w marynacie żeberkom wystarczy. Wypróbujcie przepis i koniecznie dajcie znać jak Wam smakowały.
Żeberka duszone z cebulą
Składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych lub np. wołowych
- 3 ząbki czosnku
- Kawałek imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- Sól i pieprz
- 3 cebule
- 500 ml wody
Przygotowanie:
Krok 1:
Żeberka podziel na mniejsze kawałki, następnie zdejmij z nich błonę ze spodniej strony.
Krok 2:
Mięso przełóż do miski. Następnie dodaj starty na tarce czosnek i imbir, sos sojowy, olej, 1 łyżeczkę soli i pieprzu.
Krok 3:
Żeberka zostaw na 24 h w marynacie.
Krok 4:
Przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp krążkami cebuli, następnie podlej wodą.
Krok 5:
Zapiekaj 3h 180°C pod folią. Na koniec zdejmij sreberko i piecz przez 30 minut w 200°C.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na mięso w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<
Wyszły takie jak w opisie , kruche i soczyste pyszne . Polecam