Dania główneDrób
Pierś faszerowana kremowym szpinakiem z sosem czosnkowym. Przepis krok po kroku!
Zastanawialiście się kiedyś, jak przygotować idealnie soczystą pierś z kurczaka? Wystarczy mieć odpowiedni przepis. W moim przypadku jest pierś faszerowana kremowym szpinakiem z sosem czosnkowym. Zawsze wychodzi wilgotna w środku, a dzięki wędzonemu boczkowi jest chrupiąca z zewnątrz. Jeśli zasmakujesz w tym daniu, a tego jestem pewny, daj znać w komentarzu pod przepisem. Jestem ciekawy Waszych opinii.
Pierś faszerowana kremowym szpinakiem. Składniki:
Składniki:
- 70 g świeżego umytego szpinaku
- 20 g startego sera typu parmezan
- 70 g kremowego serka np. śmietankowego
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 2 piersi z kurczaka, waga łączna około 500 g
- 6 plastrów wędzonego boczku
- sól, pieprz
Sos czosnkowy:
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny lub np. limonki
- sól, pieprz
- trochę cukru do smaku
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze piekarnik rozgrzej do 210°C, funkcja góra dół „góra-dół”.
Krok 2:
Po drugie szpinak drobno posiekaj, dodaj do niego parmezan, kremowy serek oraz majonez. Całość dopraw solą i pieprzem. Następnie wymieszaj farsz, wstaw do lodówki.
Krok 3:
Następnie w osobnej naczyniu wymieszaj składniki marynaty: olej roślinny, słodką paprykę w proszku oraz sól i pieprz do smaku.
Krok 4:
Piersi delikatnie natnij wzdłuż tworząc kieszonkę. Najlepiej użyć do tego bardzo ostrego noża. Następnie do środka nałóż schłodzony farsz.
Krok 5:
Na desce do krojenia rozłóż koło siebie, po trzy, cztery plastry wędzonego boczku. Ułóż na nich piersi z kurczaka, następnie posmaruj marynatą i owiń boczkiem.
Krok 6:
Dno naczynia do pieczenia wysmaruj pozostałą marynatą, ułóż w niej przygotowane wcześniej mięso. Na koniec włóż do piekarnika w 2/3 wysokości, piecz 20-25 minut, aż boczek się zarumieni. W trakcie pieczenia przygotuj sos czosnkowy. W miseczce wymieszaj majonez, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Ewentualnie możesz „złamać” smak odrobiną cukru. Po upieczeniu podawaj mięso z pieczonymi ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi z czosnkiem oraz sosem czosnkowym.
Dobrze skomponowany farsz
Moim zdaniem tajemnicą tej potrawy jest dobrze skomponowany farsz, który jest kremowy i delikatny. Cudowne połączenie szpinaku, intensywnego w smaku sera oraz majonezu. Dodatkowym atutem tego dania jest fakt, że szpinak wystarczy posiekać. Nie trzeba go podsmażać, co oszczędza nasz czas. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać, doprawić i gotowe. Pierś faszerowana kremowym szpinakiem z sosem czosnkowym, to naprawdę proste danie. Podsumowując danie nie powinno sprawić żadnego problemu, nawet osobom słabo radzącym sobie w kuchni.
Doskonały pomysł na obiad
Pierś faszerowana kremowym szpinakiem z sosem czosnkowym, to bez wątpienia doskonały pomysł na obiad. Przypadnie do gustu każdemu domownikowi, zwłaszcza z dodatkiem np. sosu czosnkowego. Wymaga dosłownie 5 składników i 3 minut wolnego czasu. Oczywiście sos można dowolnie modyfikować o zioła, czy inne przyprawy. Całe danie wspaniale komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami i pomidorkami koktajlowymi z czosnkiem oraz sosem czosnkowym.
Jeżeli szukacie innego fajnego przepisu na pierś faszerowaną to z pewnością polecam Pierś faszerowaną serem i warzywami (link)
Tymczasem wypróbujcie Pierś faszerowana kremowym szpinakiem z sosem czosnkowym, będziecie zachwyceni. Zwłaszcza, że przepis przygotowany jest w formie „krok po kroku”, co niezwykle ułatwia zadanie. Jeśli macie pytania piszcie w komentarzu!
Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook
Pyszny kurczak, ale niestety wypłynęło mi nadzienie, myślę, że to kwestia serka
Robię już 4 raz! Kocham normalnie ❤ uwielbiam Pana przepisy. Łatwe i pyszne
Pyszne, aromatyczne i mięsko soczyste. Mega proste, a zarazem efektowne danie.
Świetny przepis.
Małgosia,
Cieszę się niezwykle. To bardzo miłe przeczytać twój komentarz z samego rana w poniedziałek…tfu tfu wtorek 😉
Trzymaj się ciepło 🙂
Dzien dobry, farsz jest fenomenalny! Jednak pierś wyszła mi troszkę sucha – pewnie z mojej winy. Czy ma Pan jakieś rady aby pierś była bardziej soczysta? 🙂 Pozdrawiam!
Trzeba ją piec tylko tyle ile jej trzeba, nie dłużej nie krócej. Potrzeba wprawy 🙂
pozdrawiam
Czy można zamienić szpinak świeży na mrożony ? Jeśli tak to jak go przygotować ?
Tak samo jak swieży tylko przed wymieszaniem z majonezem odsącz go z nadmiaru wody.
Dziękuję Panu za wspaniały przepis.Dzisiaj tym daniem podejmowałem gości na uroczystym obiedzie rodzinnym.
Potrawa smakowała wybornie.Z jej przygotowaniem nawet ja poradziłem sobie.
Pozdrawiam .
Bardzo się cieszę, że Ci smakowało! polecam rownież inne moje sprawdzone przepisy.
W jakiej temperaturze pieczemy w piekarniku?
jak we wpisie 210°C góra dół 20-25 minut.
Pyszne i zapisane w ulubionych, mięsko jest soczyste, aromatyczne i bardzo proste. Polecam!
Asia,
To prawda wychodzi naprawdę soczyste. Polecam się na przyszłość.
Przepyszne farsz genialny
Dziękuję, za komentarz! Bardzo mi miło!
Wygląda przepysznie:) Tylko jaki to dokładnie serek kremowy jeśli można widzieć?
Aniu,
Pierś rzeczywiście wychodzi pyszna. Kremowy serek to typ philadelphia, Piątnica Twój Smak Serek śmietankowy naturalny 135 g, Łaciaty Serek śmietankowy naturalny 135 g, Turek Kremowy Serek śmietankowy 125 g.
Pozdrawiam 🙂
Dzisiaj miałam na obiad. Wyszła bardzo soczysta.Rewelacja 🙂
Dorota,
Super!!! Dodatek serka, majonezu i surowego szpinaku sprawia, że pierś wychodzi soczysta. Nawet następnego dnia smakuje spoko 🙂
a dobrze…juz widze w skladnikach. Czytalam opis i dlatego sie zdziwilam, bo tam nie ma napisanego zeby czosnek wymieszac
sos czosnkowy bez czosnku? Ma smak sosu czosnkowego chociaz?
Czy zamiast piersi z kurczaka można użyć indyka ? Wygląda apetycznie. Jak zrobić idealne pieczone ziemniaczki?