Przepis
Napoje alkoholowe
Sangria
Składniki
- 750 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 50 ml białego rumu
- 50 ml likieru pomarańczowego Cointreau
- świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy i 1 cytryny
- 100 g cukru
- po 1 pomarańczy, cytrynie, bananie, jabłku, brzoskwini i gruszce
- 8 kostek lodu
Do dekoracji
- duży twist ze skórki cytrynowej
- duży twist ze skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania
Wszystkie owoce dokładnie myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Cytrynę, pomarańczę i banana kroimy w plasterki. Jabłko, gruszkę i brzoskwinię kroimy w ósemki, usuwając pestki. Owoce wkładamy do szklanej wazy, zasypujemy cukrem i zalewamy sokami z cytryny i pomarańczy, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Wlewamy wino, rum i likier, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wstawiamy na 4 godziny do lodówki. Przed podaniem wrzucamy kostki lodu i delikatnie mieszamy. Serwujemy w wazie udekorowanej długimi twistami z pomarańczy i cytryny. Rozlewamy łyżką wazową do dużych kieliszków do czerwonego wina.