X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskie

Vege burgery z buraka i tofu

Vege burgery z buraka i tofu to danie fast foodowe, ale takie które przypadnie do gustu osobom nie jedzącym mięsa lub starającym się ograniczyć jego spożycie. Bez wątpienia wegetariański burger z buraka i komosy ryżowej zachwyci nie jednego miłośnika mięsnych przysmaków. Kilka razy zdarzyło mi się oszukać w ten sposób zatwardziałych mięsożerców, bo byli przekonani że „musi być w tym mięso”. Mało tego prosili jeszcze o dokładkę i przepis na drogę, tak smakowite są te burgery. Poniżej znajdzie dokładną instrukcję, jak samemu  przygotować takie pyszności.

Vege burgery z buraka i tofu

Składniki:

  • 2 ugotowane buraki, waga około 500 g
  • kostka wędzonego tofu
  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
  • puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego + 9 łyżek wody
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, ja użyłem wędzonej
  • 1 łyżeczka musztardy trinidad scorpion
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka soli 

Dodatki:

  • 4 bułki hamburgerowe
  • guacamole
  • sałata np. masłowa
  • 2 pomidory

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Ugotowane lub upieczone buraki zetrzyj na drobnej tarce. Można je też zmiksować, ale wolę jak mają swoją strukturę. Fasolę odsącz i razem z tofu rozdrobnij widelcem. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Krok 2:

Następnie do startych buraków dodaj pozostałe składniki. Fasolę z tofu, ugotowaną komosę ryżową, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, utarty czosnek, siemię lniane wymieszane z wodą, prażony sezam bułkę tartą oraz przyprawy.

Krok 3:

Całość wyrób rękoma do uzyskania jednolitej masy, polecam zaopatrzyć się w jednorazowe rękawiczki. Następnie z przygotowanej masy powstanie 5-6 burgerów.

Krok 4:

Uformowane burgery ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Burgery piecz przez 25-30 minut w  200⁰C. Następnie opiecz bułki hamburgerowe, ja skorzystałem z tostera.

Krok 5:

Na koniec zmontuj burgery 🙂 Dolną bułkę posmaruj GRUBĄ warstwą guacamole, buraczanego burgera oraz kilka plastrów pomidorów. Następnie przykryj górną bułką i lekko dociśnij.

Vege burgery z buraka i tofu podawaj z domowymi frytkami, lub cząstkami ziemniaków.

Na koniec link do przepisów WEGETARIAŃSKICH!!!

SMACZNEGO!!!

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również