Potrawy wegetariańskie
Vege burgery z buraka i tofu
Vege burgery z buraka i tofu to danie fast foodowe, ale takie które przypadnie do gustu osobom nie jedzącym mięsa lub starającym się ograniczyć jego spożycie. Bez wątpienia wegetariański burger z buraka i komosy ryżowej zachwyci nie jednego miłośnika mięsnych przysmaków. Kilka razy zdarzyło mi się oszukać w ten sposób zatwardziałych mięsożerców, bo byli przekonani że „musi być w tym mięso”. Mało tego prosili jeszcze o dokładkę i przepis na drogę, tak smakowite są te burgery. Poniżej znajdzie dokładną instrukcję, jak samemu przygotować takie pyszności.
Vege burgery z buraka i tofu
Składniki:
- 2 ugotowane buraki, waga około 500 g
- kostka wędzonego tofu
- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
- puszka czerwonej fasoli konserwowej
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka prażonego sezamu
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego + 9 łyżek wody
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, ja użyłem wędzonej
- 1 łyżeczka musztardy trinidad scorpion
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- szczypta mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka soli
Dodatki:
- 4 bułki hamburgerowe
- guacamole
- sałata np. masłowa
- 2 pomidory
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Ugotowane lub upieczone buraki zetrzyj na drobnej tarce. Można je też zmiksować, ale wolę jak mają swoją strukturę. Fasolę odsącz i razem z tofu rozdrobnij widelcem. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Krok 2:
Następnie do startych buraków dodaj pozostałe składniki. Fasolę z tofu, ugotowaną komosę ryżową, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, utarty czosnek, siemię lniane wymieszane z wodą, prażony sezam bułkę tartą oraz przyprawy.
Krok 3:
Całość wyrób rękoma do uzyskania jednolitej masy, polecam zaopatrzyć się w jednorazowe rękawiczki. Następnie z przygotowanej masy powstanie 5-6 burgerów.
Krok 4:
Uformowane burgery ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Burgery piecz przez 25-30 minut w 200⁰C. Następnie opiecz bułki hamburgerowe, ja skorzystałem z tostera.
Krok 5:
Na koniec zmontuj burgery 🙂 Dolną bułkę posmaruj GRUBĄ warstwą guacamole, buraczanego burgera oraz kilka plastrów pomidorów. Następnie przykryj górną bułką i lekko dociśnij.
Vege burgery z buraka i tofu podawaj z domowymi frytkami, lub cząstkami ziemniaków.
Na koniec link do przepisów WEGETARIAŃSKICH!!!
SMACZNEGO!!!