Ryby
Ryba zapiekana w ziołach
Składniki
- ok. 1 kg filetów lub dzwonka z ryby morskiej
- 250 g pomidorów
- 1 cebula, 3 ząbki czosnku
- pół pęczka posiekanej pietruszki
- po pół łyżeczki suszonego tymianku i kminku
- szczypta chili
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 2 cytryny
- 2 łyżki tartej bułki
- 125 ml oliwy
- cukier, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Rybę myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę: Mieszamy chili, 4 łyżki oliwy, sok z jednej cytryny, 4 łyżki posiekanej pietruszki, zalewamy marynatą rybę i odstawiamy ją w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Na kolejnych 4 łyżkach oliwy smażymy czosnek i cebulę, dolewamy wino, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Dusimy 5 minut. Na koniec dosypujemy kminek, tymianek i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Smarujemy żaroodporne naczynie resztą oliwy. Na dnie układamy połowę pomidorów, na nich rybę, którą skrapiamy marynatą, następnie pomidory. Całość polewamy wywarem z ziołami i posypujemy tartą bułką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220ºC. Pieczemy 15-20 minut.