Przepis
Zupy
Wywar rybny
Składniki
- 2 l wody
- 1 kg łbów (bez skrzeli i oczu) i innych resztek wyfiletowanej ryby: kręgosłupy, płetwy, ogony, można dać małe, drobne rybki (jazgarze, ukleje, płocie, karasie itp.) w całości – im więcej tym lepiej
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2–3 liście laurowe
- 5–6 ziaren ziela angielskiego
- 2–3 goździki
- 10 ziaren pieprzu
Sposób przygotowania
Do zimnej wody wkładamy opłukane resztki ryb i małe rybki, dodajemy warzywa, przyprawy i gotujemy 2-3 godziny. Na koniec przecedzamy przez gęste sito. Przechowujemy, jak inne wywary, szczelnie zamknięty w lodówce. Taki wywar stanowi znakomitą bazę do zup rybnych, ale nie tylko. Niektórzy używają wywaru rybnego do innych zup – np. barszczu. Wywaru rybnego można użyć do przygotowania wielu znakomitych dań z ryb.