Przepis
Ryby
Dorsz ze szpinakiem
Składniki
- 600 g filetów z dorsza
- 400 g szpinaku (najlepiej świeżego, ale może też być mrożony)
- 200 g pomidorów (świeżych lub z puszki)
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 50 ml oleju lub oliwy
- 1 łyżka masła
- sól, biały pieprz
Sposób przygotowania
Filety z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem. Świeży szpinak myjemy, wrzucamy do wrzątku i odcedzamy po 3-4 minutach. Przesmażamy na łyżce masła z posiekanym czosnkiem. Szpinak mrożony rozmrażamy, osączamy z nadmiaru wody i również podsmażamy na łyżce masła z posiekanym czosnkiem. Szpinak doprawiamy solą. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pomidory kroimy w plastry. Jeżeli chcemy, możemy je wcześniej sparzyć wrzątkiem i obrać. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na dnie kładziemy szpinak, następnie cebulę, plastry pomidorów, solimy, a na wierzchu filety z dorsza. Skrapiamy olejem lub oliwą i zapiekamy 20 minut w temperaturze 180ºC.