X

Czego szukasz?

Przepis
Ryby

Dorsz ze szpinakiem

Składniki

  • 600 g filetów z dorsza
  • 400 g szpinaku (najlepiej świeżego, ale może też być mrożony)
  • 200 g pomidorów (świeżych lub z puszki)
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 50 ml oleju lub oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania

Filety z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem. Świeży szpinak myjemy, wrzucamy do wrzątku i odcedzamy po 3-4 minutach. Przesmażamy na łyżce masła z posiekanym czosnkiem. Szpinak mrożony rozmrażamy, osączamy z nadmiaru wody i również podsmażamy na łyżce masła z posiekanym czosnkiem. Szpinak doprawiamy solą. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pomidory kroimy w plastry. Jeżeli chcemy, możemy je wcześniej sparzyć wrzątkiem i obrać. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na dnie kładziemy szpinak, następnie cebulę, plastry pomidorów, solimy, a na wierzchu filety z dorsza. Skrapiamy olejem lub oliwą i zapiekamy 20 minut w temperaturze 180ºC.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również