Przepis
Wieprzowina
Befsztyk na grzance
Składniki
- plaster polędwicy wołowej i kromka chleba tostowego na osobę
- pół łyżki mąki pszennej, 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku, pieprz
Marynata
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka sosu sojowego
- po szczypcie: tymianku i rozmarynu
- szczypta cukru lub odrobina miodu
Sposób przygotowania
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty, polewamy nią mięso i trzymamy w takiej marynacie 3 godziny, co jakiś czas przekładając. Przed smażeniem nacieramy posiekanym czosnkiem, osączamy, obtaczamy befsztyk w mące i smażymy na rozgrzanym maśle od 2 do 4 minut jedną stronę, w zależności od upodobań. Przewracamy na drugą stronę, smażymy, a następnie pieprzymy do smaku. Na tym samym tłuszczu zrumieniamy chleb tostowy. Na talerzu układamy grzankę, na niej befsztyk. Resztę marynaty wlewamy na gorącą patelnię, odparowujemy i skrapiamy grzankę z befsztykiem. Polecam podawać z sałatką z pomidorów i cebuli.