X

Czego szukasz?

Przepis
Ryby

Lin smażony z porzeczką i sosem kurkowym

Składniki

  • 4 liny po ok. 300 g każdy
  • pęczek koperku
  • 150 g porzeczki czerwonej
  • 3 łyżki oleju
  • mąka do obtoczenia ryby
  • sól
  • pieprz cytrynowy
Sos:
  • 500 g kurek
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1 mała cebula
  • kilka gałązek tymianku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Kurki umyj, oczyść i dokładnie osusz, większe egzemplarze pokrój na ćwiartki. W rondelku roztop masło i wrzuć cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy cebula się zeszkli dodaj grzyby. Kiedy grzyby zmiękną dodaj sok cytryny i tymianek. Po chwili wlej śmietanę, kiedy sos się zagęści dopraw całość solą oraz pieprzem. Lina wypatrosz i umyj. Polej rybę z zewnątrz wrzątkiem i nożem zdejmij łuskę. Opłucz lina zimną wodą i osusz. Rybę dopraw solą i pieprzem cytrynowym a brzuch nafaszeruj koperkiem i czerwoną porzeczką. Źeby łatwiej było smażyć możesz brzuszek spiąć wykałaczkami. Obtocz lina w mące i smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru po jakieś 5 minut z każdej strony.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również