Przepis
Składniki
- 4 liny po ok. 300 g każdy
- pęczek koperku
- 150 g porzeczki czerwonej
- 3 łyżki oleju
- mąka do obtoczenia ryby
- sól
- pieprz cytrynowy
Sos:
- 500 g kurek
- 250 ml śmietany 18%
- 1 mała cebula
- kilka gałązek tymianku
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kurki umyj, oczyść i dokładnie osusz, większe egzemplarze pokrój na ćwiartki. W rondelku roztop masło i wrzuć cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy cebula się zeszkli dodaj grzyby. Kiedy grzyby zmiękną dodaj sok cytryny i tymianek. Po chwili wlej śmietanę, kiedy sos się zagęści dopraw całość solą oraz pieprzem. Lina wypatrosz i umyj. Polej rybę z zewnątrz wrzątkiem i nożem zdejmij łuskę. Opłucz lina zimną wodą i osusz. Rybę dopraw solą i pieprzem cytrynowym a brzuch nafaszeruj koperkiem i czerwoną porzeczką. Źeby łatwiej było smażyć możesz brzuszek spiąć wykałaczkami. Obtocz lina w mące i smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru po jakieś 5 minut z każdej strony.