X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Orientalna zupa z pulpecikami i grzybami mun

Orientalna zupa z pulpecikami i grzybami mun to kolejny wpis, który przygotowałem dla Was wraz marką House of Asia. Danie jest wypełnione różnymi smakami i składnikami o różnych strukturach. Aromat, który uwalniał się podczas gotowania, sprawiał że wszyscy w domu powoli stawali się potwornie głodni. Zupę przygotowałem z delikatnymi pulpecikami z kurczaka, ale osoby nie jedzące mięsa mogą wyeliminować ten element lub zastąpić go tofu. Z nieskrywaną przyjemnością przedstawiam Wam moją pyszną orientalną zupę z drobiowymi pulpecikami, pędami bambusa i grzybami mun.

Orientalna zupa z pulpecikami z grzybami mun i pędami bambusa

Składniki:

  • 1,5 l bulionu drobiowego lub np. warzywnego
  • 10 g krojonych grzybów Mun „House of Asia”
  • 100 g bezglutenowego makaronu Vermicelli „House of Asia”
  • 1 puszka pędów z bambusa „House of Asia”
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości korka od wina
  • 3 łyżki sosu sojowego „House of Asia”
  • 2 łyżki sosu ostrygowego „House of Asia”
  • 1 łyżka oleju sezamowego „House of Asia”
  • sól
Pulpeciki:
  • 300 g mielonego mięsa z kurczaka, np. z udek
  • 1 mała marchew, starta na drobnej tarce
  • kawałek imbiru wielkości dużego ząbka czosnku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki posiekanej dymki
  • 1 łyżeczka sosu Sambal Oelek „House of Asia”
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego „House of Asia”
  • 2-3 łyżki sosu sojowego „House of Asia”
  • szczypta soli sól

Sposób przygotowania:

Krok 1:

W garnku zacznij podgrzewać bulion. Grzyby Mun namocz w ciepłej wodzie, następnie odstaw aż zmiękną. Makaron Vermicelli zalej wrzątkiem, odstaw na 5 minut. Następnie odcedź, przelej zimną wodą.

Kiedy bulion zacznie się gotować dodaj grzyby, odsączone pędy bambusa, marchew pokrojoną w słupki oraz czosnek i imbir pokrojony w cienkie plastry.

Krok 2:

Następnie przygotuj pulpeciki. Mięso mielone wymieszaj z pozostałymi składnikami. Uformuj malutkie kuleczki, wrzucaj do bulionu, gotuj 5 minut. Zupę dopraw sosem sojowym, sosem ostrygowym, olejem sezamowym, na koniec szczyptą soli.

Krok 3:

Do misek nałóż makaron i kolendrę, następnie nalej zupę. Dodatkowo możesz udekorować prażonym sezamem, płatkami chili i liśćmi kolendry.

Orientalna zupa z pulpecikami i grzybami Mun to doskonały pomysł na aromatyczne danie. Po powrocie z pracy nie ma nic lepszego, niż miska tej rozgrzewającej zupy. Jeśli masz ochotę na danie z woka to zapraszam do zapoznania się z pierwszym przepisem na Stir fry z kurczakiem i groszkiem cukrowym.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych zup znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również