Zupy
Orientalna zupa z pulpecikami i grzybami mun
Orientalna zupa z pulpecikami i grzybami mun to kolejny wpis, który przygotowałem dla Was wraz marką House of Asia. Danie jest wypełnione różnymi smakami i składnikami o różnych strukturach. Aromat, który uwalniał się podczas gotowania, sprawiał że wszyscy w domu powoli stawali się potwornie głodni. Zupę przygotowałem z delikatnymi pulpecikami z kurczaka, ale osoby nie jedzące mięsa mogą wyeliminować ten element lub zastąpić go tofu. Z nieskrywaną przyjemnością przedstawiam Wam moją pyszną orientalną zupę z drobiowymi pulpecikami, pędami bambusa i grzybami mun.
Orientalna zupa z pulpecikami z grzybami mun i pędami bambusa
Składniki:
- 1,5 l bulionu drobiowego lub np. warzywnego
- 10 g krojonych grzybów Mun „House of Asia”
- 100 g bezglutenowego makaronu Vermicelli „House of Asia”
- 1 puszka pędów z bambusa „House of Asia”
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości korka od wina
- 3 łyżki sosu sojowego „House of Asia”
- 2 łyżki sosu ostrygowego „House of Asia”
- 1 łyżka oleju sezamowego „House of Asia”
- sól
Pulpeciki:
- 300 g mielonego mięsa z kurczaka, np. z udek
- 1 mała marchew, starta na drobnej tarce
- kawałek imbiru wielkości dużego ząbka czosnku
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki posiekanej dymki
- 1 łyżeczka sosu Sambal Oelek „House of Asia”
- 1 łyżeczka oleju sezamowego „House of Asia”
- 2-3 łyżki sosu sojowego „House of Asia”
- szczypta soli sól
Sposób przygotowania:
Krok 1:
W garnku zacznij podgrzewać bulion. Grzyby Mun namocz w ciepłej wodzie, następnie odstaw aż zmiękną. Makaron Vermicelli zalej wrzątkiem, odstaw na 5 minut. Następnie odcedź, przelej zimną wodą.
Kiedy bulion zacznie się gotować dodaj grzyby, odsączone pędy bambusa, marchew pokrojoną w słupki oraz czosnek i imbir pokrojony w cienkie plastry.
Krok 2:
Następnie przygotuj pulpeciki. Mięso mielone wymieszaj z pozostałymi składnikami. Uformuj malutkie kuleczki, wrzucaj do bulionu, gotuj 5 minut. Zupę dopraw sosem sojowym, sosem ostrygowym, olejem sezamowym, na koniec szczyptą soli.
Krok 3:
Do misek nałóż makaron i kolendrę, następnie nalej zupę. Dodatkowo możesz udekorować prażonym sezamem, płatkami chili i liśćmi kolendry.
Orientalna zupa z pulpecikami i grzybami Mun to doskonały pomysł na aromatyczne danie. Po powrocie z pracy nie ma nic lepszego, niż miska tej rozgrzewającej zupy. Jeśli masz ochotę na danie z woka to zapraszam do zapoznania się z pierwszym przepisem na Stir fry z kurczakiem i groszkiem cukrowym.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych zup znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!
Czy mozna uzyc miesa wolowego?
Tak, możesz użyć dowolnego mięsa.
Sztos! Pyszna! Dzisiaj wypróbowałam przepis.
Zupa jest przepyszna , idealnie rozgrzewa a smak obłędny
Ola,
Bardzo dziękuję, polecam się na przyszłość.
Trzymaj się 🙂