Orientalna zupa z pulpecikami i grzybami mun to kolejny wpis, który przygotowałem dla Was wraz marką House of Asia. Danie jest wypełnione różnymi smakami i składnikami o różnych strukturach. Aromat, który uwalniał się podczas gotowania, sprawiał że wszyscy w domu powoli stawali się potwornie głodni. Zupę przygotowałem z delikatnymi pulpecikami z kurczaka, ale osoby nie jedzące mięsa mogą wyeliminować ten element lub zastąpić go tofu. Z nieskrywaną przyjemnością przedstawiam Wam moją pyszną orientalną zupę z drobiowymi pulpecikami, pędami bambusa i grzybami mun.
Orientalna zupa z pulpecikami z grzybami mun i pędami bambusa
Składniki:
1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
10 g krojonych grzybów Mun „House of Asia”
100 g bezglutenowego makaronu Vermicelli „House of Asia”
1 puszka pędów z bambusa „House of Asia”
1 marchewka
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości korka od wina
3 łyżki sosu sojowego „House of Asia”
2 łyżki sosu ostrygowego „House of Asia”
1 łyżka oleju sezamowego „House of Asia”
sól
Pulpeciki:
300 g mielonego mięsa z kurczaka, ja użyłem udek
1 mała marchew, starta na drobnej tarce
kawałek imbiru wielkości dużego ząbka czosnku
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki posiekanej dymki
1 łyżeczka sosu Sambal Oelek „House of Asia”
1 łyżeczka oleju sezamowego „House of Asia”
2-3 łyżki sosu sojowego „House of Asia”
szczypta soli sól
Sposób przygotowania:
Krok 1:
W garnku zacznij podgrzewać bulion. Grzyby Mun namocz w ciepłej wodzie i odstaw aż zmiękną. Makaron Vermicelli zalej wrzątkiem, odstaw na 5 minut. Następnie odcedź, przelej zimną wodą.Kiedy bulion zacznie się gotować dodaj grzyby, odsączone pędy bambusa, marchew pokrojoną w słupki oraz czosnek i imbir pokrojony w cienkie plastry.
Krok 2:
Następnie przygotuj pulpeciki. Mięso mielone wymieszaj z pozostałymi składnikami. Uformuj malutkie kuleczki, wrzucaj do bulionu, gotuj 5 minut. Zupę dopraw sosem sojowym, sosem ostrygowym, olejem sezamowym i szczyptą soli.
Krok 3:
Do misek nałóż makaron i kolendrę, nalej zupę. Dodatkowo możesz udekorować prażonym sezamem, płatkami chili i liśćmi kolendry.
Orientalna zupa z pulpecikami i grzybami Mun to doskonały pomysł na aromatyczne danie. Po powrocie z pracy nie ma nic lepszego, niż miska tej rozgrzewającej zupy. Jeżeli masz ochotę na danie z woka to zapraszam do zapoznania się z pierwszym przepisem na Stir fry z kurczakiem i groszkiem cukrowym.
SMACZNEGO!!!
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Zupa jest przepyszna , idealnie rozgrzewa a smak obłędny
Ola,
Bardzo dziękuję, polecam się na przyszłość.
Trzymaj się 🙂