Przepis
Ciasta i ciastka
Kaszubski Kuch
Składniki
Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła
- 4 żółtka
- 1 jajo
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 10 dag rodzynek
Rozczyn:
- 8 dag drożdży
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1/4 szklanki mleka
- #Kruszonka:
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 kostki roztopionego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
Sposób przygotowania
Zrobić rozczyn:
Wymieszać odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Zrobić kruszonkę :
Dobrze zagnieść wszystkie składniki.
Przesiać mąkę przez sito. Mleko, cukier, masło podgrzać do rozpuszczenia i dodać do mąki. Żółtka, jajo, rozczyn wlać i wyrabiać dokładnie łyżką drewnianą tak długo aż ciasto będzie odstawać od łyżki. Dodać rodzynki sparzone i obsypane mąką. Odstawić do wyrośnięcia, a gdy podwoi objętość ponownie wyrobić. Wyłożyć na blachę, posypać kruszonką startą na tarce. Piec ok. 50 min. w piekarniku w temp. 180 stopni.