Przepis
Zupy
Zupa rakowa
Składniki
- 1 litr wywaru z drobiu
- 2 kg raków
- 250 ml śmietany
- 3-4 łyżki ryżu
- 1 pęczek koperku
- 50 g migdałów
- 2 żółtka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Raki szorujemy szczoteczką i bardzo dokładnie myjemy, wrzucamy je żywe! do wrzątku, do którego dajemy sól i koperek. Gotujemy je pod przykryciem 6 minut. W trakcie gotowania raki zmieniają kolor na intensywnie czerwony. Po ugotowaniu i ostudzeniu wyjmujemy z nich mięso. Postępujemy zgodnie z przepisem na pulpety rakowe (Dodatki do zup). Migdały sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Ryż płuczemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy. Gdy jest miękki odcedzamy go i wrzucamy do wywaru z drobiu. Dodajemy pokrojone mięso z raków, migdały, śmietanę i gotujemy, mieszamy z żółtkami, posiekanym koperkiem i doprawiamy do smaku.