Przepis
Składniki
- 2 l wywaru
- 1 kg oczyszczonych ryb słodkowodnych
- 125 ml śmietany
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100–50 g pieczarek
- 2 ogórki kiszone
- 2 papryki konserwowe
- 20 g kaparów
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, mielona papryka
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
Ryby myjemy, filetujemy, kroimy na kawałki, zalewamy wywarem (pozostawiamy szklankę wywaru do gotowania ogórków), dodajemy kapary, umyte i pokrojone pieczarki, pokrojoną w paseczki paprykę i gotujemy. W drugim garnuszku gotujemy obrane i pokrojone w pół plasterki lub kostkę – ogórki, z resztą wywaru i łyżką masła. Gdy ogórki się ugotują dodajemy je do gotujących się ryb. Zupę gotujemy w sumie ok. 40 minut, doprawiamy ją śmietaną, przyprawami i natką pietruszki.