Przekąski na zimno
Kanapka z cukinią
Składniki
-4 kromki pełnoziarnistego, razowego lub żytniego chleba
-50 g włoskich orzechów
-cukinia (może być bakłażan lub świeży ogórek)
-natka pietruszki, pół łyżeczki świeżych ziół: oregano, kolendra
-plasterek obranej cytryny lub limonki
-kilka łyżek oliwy lub oleju
-1 łyżeczka masła
-sól, pieprz
Sposób przygotowania
Orzechy mielimy lub drobno siekamy. Mieszamy z oliwą (kilka łyżek), kilkoma łyżkami posiekanej natki pietruszki oraz szczyptą kolendry lub oregano. Cukinię kroimy w podłużne plastry (bakłażana i ogórka po pokrojeniu solimy i po chwili usuwamy nadmiar sosu). Smażymy każdy plaster z obu stron na maśle i studzimy. Kromki chleba (duże dzielimy na pół) smarujemy pastą orzechową, nakładamy plasterki cukini i posypujemy resztą posiekanych, świeżych ziół. Dekorujemy małym trójkącikiem cytryny lub limonki.