X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieDania główne

Mój ulubiony bigos

Najlepszy bigos to ten, który długo się robi, i przede wszystkim zawiera dużo aromatycznych składników. W tym przepisie działamy na kilku rodzajach mięsa, dodajemy jabłka, suszone śliwki, grzyby. Bigos gotujemy 24h z przerwami, ale smak wynagrodzi nam wszystko. Mój ulubiony bigos, czyli przepis na bigos mojego taty.  

Mój ulubiony bigos

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 500 g wieprzowiny bez kości
  • 1 kg poszatkowanej białej kapusty
  • 500 g wołowiny bez kości
  • 500 g kiełbasy z dziczyzny lub myśliwskiej
  • 250 g wędzonego boczku lub okrawków z wędlin
  • pozostałości z sosów i pieczeni, jakie tylko znajdziemy w lodówce
  • 500 g kwaśnych jabłek np. szarej renety 
  • 4 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 100 g śliwek
  • 50 g suszonych grzybów np. borowików
  • 4 liście laurowe
  • 20 ziaren pieprzu
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren jałowca
  • 4 goździki
  • po pół łyżeczki: kminku, gorczycy i kolendry
  • po łyżce majeranku i tymianku
  • 250 ml czerwonego wina
  • 100 ml oleju np. rzepakowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze kapustę kiszoną zalej litrem wody. Przyprawy – z wyjątkiem majeranku i tymianku – zawiń w saszetkę z gazy, lub włóż do specjalnej łyżki na przyprawy. Następnie dodaj przyprawy do kiszonej kapusty i gotuj na wolnym ogniu 2 godziny.

Krok 2:

Po drugie kapustę białą zalej ok. 500 ml wody, dodaj śliwki, wcześniej namoczone i pokrojone w paski grzyby, następnie duś na wolnym ogniu.

Krok 3:

W tym czasie wołowinę pokrój w kostkę, posyp tymiankiem, następnie natrzyj posiekanym ząbkiem czosnku utartym z odrobiną soli. Wieprzowinę natrzyj majerankiem i pozostałym czosnkiem.

Krok 4:

W rondlu rozgrzej olej i podsmaż wieprzowinę ze wszystkich stron. Zrumienione mięso przełóż do białej kapusty i dalej duś. Następnie do rondla dodaj resztę oleju i smaż wołowinę na złoty kolor. Podlej winem i duś 15– 20 minut. Następnie dodaj ją do białej kapusty. Wszystko razem duś.

Krok 5:

Do rondla włóż boczek lub okrawki i pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Gdy wytopi się tłuszcz wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie całość kilka minut duś. W tym czasie z kapusty kiszonej wyjmij saszetkę, a z kapusty białej wieprzowinę i pokrój ją w kostkę. Połącz obie kapusty wraz z dodatkami, następnie dodaj wieprzowinę, boczek z kiełbasą i cebulą oraz pokrojone w cząstki jabłka (usuń wcześniej gniazda nasienne), oraz pozostałe wino.

Krok 6:

Kapustę z dodatkami gotuj minimum 24 godziny w przerwach schładzając, żeby zyskała miano bigosu. Na koniec bigos dopraw pieprzem i solą.

Więcej pysznych mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również