Boże NarodzenieDania główne
Mój ulubiony bigos
Najlepszy bigos to ten, który długo się robi, i przede wszystkim zawiera dużo aromatycznych składników. W tym przepisie działamy na kilku rodzajach mięsa, dodajemy jabłka, suszone śliwki, grzyby. Bigos gotujemy 24h z przerwami, ale smak wynagrodzi nam wszystko. Mój ulubiony bigos, czyli przepis na bigos mojego taty.
Mój ulubiony bigos
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 500 g wieprzowiny bez kości
- 1 kg poszatkowanej białej kapusty
- 500 g wołowiny bez kości
- 500 g kiełbasy z dziczyzny lub myśliwskiej
- 250 g wędzonego boczku lub okrawków z wędlin
- pozostałości z sosów i pieczeni, jakie tylko znajdziemy w lodówce
- 500 g kwaśnych jabłek np. szarej renety
- 4 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 100 g śliwek
- 50 g suszonych grzybów np. borowików
- 4 liście laurowe
- 20 ziaren pieprzu
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren jałowca
- 4 goździki
- po pół łyżeczki: kminku, gorczycy i kolendry
- po łyżce majeranku i tymianku
- 250 ml czerwonego wina
- 100 ml oleju np. rzepakowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze kapustę kiszoną zalej litrem wody. Przyprawy – z wyjątkiem majeranku i tymianku – zawiń w saszetkę z gazy, lub włóż do specjalnej łyżki na przyprawy. Następnie dodaj przyprawy do kiszonej kapusty i gotuj na wolnym ogniu 2 godziny.
Krok 2:
Po drugie kapustę białą zalej ok. 500 ml wody, dodaj śliwki, wcześniej namoczone i pokrojone w paski grzyby, następnie duś na wolnym ogniu.
Krok 3:
W tym czasie wołowinę pokrój w kostkę, posyp tymiankiem, następnie natrzyj posiekanym ząbkiem czosnku utartym z odrobiną soli. Wieprzowinę natrzyj majerankiem i pozostałym czosnkiem.
Krok 4:
W rondlu rozgrzej olej i podsmaż wieprzowinę ze wszystkich stron. Zrumienione mięso przełóż do białej kapusty i dalej duś. Następnie do rondla dodaj resztę oleju i smaż wołowinę na złoty kolor. Podlej winem i duś 15– 20 minut. Następnie dodaj ją do białej kapusty. Wszystko razem duś.
Krok 5:
Do rondla włóż boczek lub okrawki i pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Gdy wytopi się tłuszcz wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie całość kilka minut duś. W tym czasie z kapusty kiszonej wyjmij saszetkę, a z kapusty białej wieprzowinę i pokrój ją w kostkę. Połącz obie kapusty wraz z dodatkami, następnie dodaj wieprzowinę, boczek z kiełbasą i cebulą oraz pokrojone w cząstki jabłka (usuń wcześniej gniazda nasienne), oraz pozostałe wino.
Krok 6:
Kapustę z dodatkami gotuj minimum 24 godziny w przerwach schładzając, żeby zyskała miano bigosu. Na koniec bigos dopraw pieprzem i solą.
Więcej pysznych mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.