Babeczki
Drożdżówka z figami
Drożdżówka z figami, bułki drożdżowe z kruszoną. Z czym kojarzy Wam się taka bułka? Poza tym, że z boskim zapachem podczas pieczenia i świetnym smakiem. Mi kojarzy się z czasami dzieciństwa i przekąską zabieraną do szkoły. Niewątpliwie drożdżówka to jeden z moich ulubionych słodkich wypieków. Chętnie dowiem się jakie są Wasze ulubione słodkości. Napiszcie w komentarzu pod przepisem. Tymczasem zabieram się do jedzenia.
Drożdżówka z figami
Składniki:
Ciasto:
- 10 sztuk – ok 90 g każda
- 500 g mąki pszennej
- 40 g drożdży świeżych
- 120 g masła
- 3 żółtka jajka rozmiar M + jajko do posmarowania bułek
- 250 ml ciepłego mleka
- 60 g cukru np. trzcinowego
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g zimnego masła
Farsz:
- 600 g fig
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze pokrój zimne masło, dodaj mąkę i cukier. Wyrabiaj w rękach, aż składniki się połączą. Odstaw kruszonkę do lodówki na czas przygotowania ciasta na drożdżówki.
Krok 2:
Po drugie przygotuj rozczyn. Pokrusz drożdże, następnie dodaj łyżkę cukru i 2-3 łyżki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
Krok 3:
Po trzecie wszystkie składniki ciasta drożdżowego plus rozczyn wyrób ze sobą na jednolicie gładką masę, zrób to ręcznie lub użyj miksera. Przykryj ściereczką lub owiń folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Gotowe ciasto powinno podwoić swoją objętość, być puszyste z mnóstwem małych pęcherzyków i lekko odklejać się od ścianek naczynia.
Krok 4:
Następnie pokrój figi w talarki o grubości ok 5 mm.
Krok 5:
Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat. Ciasto podziel na np. 10 części, uformuj z nich kule, następnie przy pomocy szklanki zrób w nich otwory na farsz.
Krok 6:
W przygotowane otwory włóż pokrojone figi, następnie posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem z dodatkiem odrobiony wody. Na koniec posyp kruszonką. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Grzanie góra dół.
Po więcej słodkich inspiracji zapraszam >> TUTAJ <<
Znajdź mnie na Instagramie i bądź na bieżąco z nowymi przepisami.