Placki i naleśnikiPotrawy z mąki i jajŚniadania
Kokosowe placuszki z koziego twarogu
Dzisiaj mam dla was pomysł na nietypową przekąskę na słodko. Są to Mini placuszki z koziego twarogu wiejskiego z dużą ilością wiórków kokosowych. Można je podawać z miodem lub np. konfiturą na śniadanie, kolację lub zabrać z dodatkiem sałatki owocowej do pracy. W takiej miniaturowej formie sprawdza się super na wszelkich dziecięcych imprezach czy urodzinach. Przepis znajdziecie pod spodem.
Kokosowe placuszki z koziego twarogu
Składniki:
- 400 g koziego twarogu wiejskiego
- 2 jajka rozmiar „M”
- 100 g kaszy manny
- 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia
- 3 łyżka cukru pudru
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- szczypta soli
- masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na początek w misce wymieszaj twaróg z jajkiem, kaszą manną, solą i cukrem. Następnie wyrabiaj aż powstanie jednolite, miękkie i lekko kleiste ciasto. To ciasto z pewnością powinno przypominać ciasto na kluski leniwe. Następnie z ciasta uformuj małe okrągłe placuszki o grubości 2 cm i średnicy 5 cm. Tak przygotowane placuszki delikatnie obtocz w mące i odstaw na chwilę na bok.
Krok 2:
Jabłka obierz ze skórki i pokrój kostkę. Następnie przesmaż je na maśle z dodatkiem miodu i cynamonu. Musisz je smażyć około 3-4 minuty, aż lekko zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej i usmaż placki z obu stron, po 2 minuty z każdej strony aż będą rumiane. Usmażone placuszki delikatnie odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj ułożone na talerzu z prażonymi jabłkami i odrobiną kwaśnej śmietany lub startą białą czekoladą. Tak z pewnością smakują najlepiej.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na pyszne śniadania znajdziesz >> TUTAJ <<