Boże NarodzenieRyby
Ryba zapiekana z pieczarkami Macieja Kuronia
Macie ochotę na rybę, ale nie taką klasyczną, smażoną, czy pieczoną. To ja idę z pomocą, bez wątpienia mam dla Was świetny przepis mojego taty, na zapiekankę z rybą w roli głównej. Potrzebujecie filetów, ale rodzaj ryby to już Wasz wybór, weźcie swoją ulubioną, dodajcie kilka składników i cieszcie się świetnym smakiem dania. Ryba zapiekana z pieczarkami z dodatkiem śmietany i sera, to już brzmi świetnie. Dajcie znać jak wypróbujecie, jestem ciekaw Waszych opinii.
Ryba zapiekana z pieczarkami Macieja Kuronia
Składniki:
- 1 kg filetów rybnych np. mintaja
- 100 g tartego żółtego sera
- 500 g pieczarek
- 1-2 cebule
- 250 ml śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- 30 ml oleju np. rzepakowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze filety opłucz, osusz i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Następnie polej olejem i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez 15-20 minut.
Krok 2:
W tym czasie pieczarki pokrój w talarki. Następnie cebule pokrój w drobną kostkę. Usmaż wraz z pieczarkami na maśle, dopraw solą i pieprzem. Duś razem około 10 minut.
Krok 3:
Po trzecie pieczarki nałóż na rybę, całość polej śmietaną i posyp startym serem. Zapiekaj przez kolejne 15-20 minut.
Więcej inspiracji na pyszne ryby znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook oraz na moją Grupę.
Bardzo syte, polecam 🙂 dodała bym więcej przypraw do smaku